Много проучвания при хора показват, че устойчивото нишесте може да има мощни ползи за здравето. Това...
Прочети повечеЛектини-растителни протеини в картофите, доматите, патладжана, пшеницата, соята и червения бъбрекови...
Витамин B2 (рибофлавин) е водоразтворим витамин от група B, който има жизненоважно значение за човеш...
Селенът е основен минерал, който влиза в състава на повечето хормони и в над 200 от най-важните ензи...
Йодът е елемент, който има важно значение за растежа на всички бозайници, включително и човека. Наба...
Въпреки че се нарича витамин B8, инозитолът (или така наречения инозит) не е витамин, а по-скоро въг...
Витамин К е група от няколко вещества: разграничават се витамини К1 (филохинон) и К2 (менахинон). Би...
Хранителните съставки са органични вещества, които се намират в храната и са необходими за жизнеността и здравето на човека.
Белтъците са сложни молекули, които се състоят от аминокиселини. Те имат много функции в организма, като например:
Белтъците се делят на два вида: животински и растителни. Животинските белтъци се намират в месото, рибата, яйцата, млечните продукти и други животински източници. Те са по-пълноценни, тъй като съдържат всички осем есенциални аминокиселини, които човешкият организъм не може да синтезира. Растителните белтъци се намират в зърнените храни, бобовите култури, орехите, семената и други растителни източници. Те са по-непълноценни, тъй като не съдържат всички есенциални аминокиселини или ги имат в недостатъчно количество. Затова е препоръчително да се комбинират различни видове растителни белтъци за постигане на по-добра хранителна стойност.
Мастните киселини са органични вещества, които се състоят от дълги вериги от въглеродни атоми, свързани с водород. Те имат следните функции в организма:
Мастните киселини се делят на два вида: наситени и ненаситени. Наситените мастни киселини имат само единични връзки между въглеродните атоми и са по-устойчиви на окисление. Те се намират предимно в животинските мазнини, като масло, сало, сирене и други. Ненаситените мастни киселини имат една или повече двойни връзки между въглеродните атоми и са по-чувствителни на окисление. Те се намират предимно в растителните мазнини, като олио, маргарин, орехи и други. Ненаситените мастни киселини се подразделят на два подвида: мононенаситени и полиненаситени. Мононенаситените мастни киселини имат само една двойна връзка в веригата си и са благоприятни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Те се намират в зехтина, авокадо, бадеми и други. Полиненаситените мастни киселини имат повече от една двойна връзка в веригата си и са необходими за нормалното функциониране на организма. Те се делят на два типа: омега-3 и омега-6. Омега-3 мастните киселини имат първата двойна връзка на третия атом от края на веригата и са благоприятни за здравето на сърцето, мозъка и очите. Те се намират в рибата, ланеното семе, чия и други. Омега-6 мастните киселини имат първата двойна връзка на шестия атом от края на веригата и участват в регулирането на запалителните процеси в организма. Те се намират в слънчогледовото олио, соевото олио, гроздовото олио и други.
Витамините са органични вещества, които не могат да бъдат синтезирани от човешкия организъм или се синтезират в недостатъчно количество. Те имат различни функции в организма, като например:
Витамините се делят на две групи: разтворими в мазнини и разтворими във вода. Разтворимите в мазнини витамини (A, D, E и K) се запазват в телесните мазнини и не излизат лесно от организма. Затова те трябва да се приемат умерено, за да не доведат до прекомерно натрупване и токсичност.