Какво е хлорофил, защо е полезен и в кои храни се съдържа
Хлорофилът е основата на растителния свят. Веществото допринася за подмладяване на организма и спомага за снабдяването му с кислород.
Резултати от проведени изследвания показват, че молекулярните състави на хемоглобина и хлорофила се различават само от един атом (вместо желязо в хлорофила има магнезий), затова хлорофилът е жизненоважен елемент за нормалното функциониране на човешките органи и системи.
Какво е хлорофил
Зеленият пигмент е открит през 1915 година. Оказва се, че в него се съдържат вещества като азот, кислород, магнезий, въглерод и водород.
През 1930 година д-р Ханс Фишер, изследващ структурата на еритроцитите, с удивление открива голямото й сходство с формулата на хлорофила.
Днес хлорофилът се използва в множество оздравителни програми под формата на зелени коктейли, сокове. "Течният хлорофил" се употребява в спортното хранене.
Като хранителна добавка веществото съществува в Европейския регистър като Е-140. Използва се успешно в качеството си на натурален оцветител при производството на сладкарски изделия.
Дневна необходимост от хлорофил
Често веществото се приема под формата на зелени коктейли. Препоръчва се такива да се приготвят по 3-4 пъти дневно като всеки да е около 150-200 милилитра. Може да се пият преди хранене или дори да заместят такова. В домашни условия лесно се правят с помощта на блендер. Така с минимум вложени усилия, време и средства човек си осигурява подмладяване и се нормализират всички процеси в организма.
Необходимостта от хлорофил нараства при:
- липса на жизнена енергия;
- анемия;
- дисбактериоза;
- слаб имунитет;
- интоксикация на организма;
- нарушен киселинно-алкален баланс;
- неприятна миризма на тялото;
- нарушена работа на черния и белите дробове, бъбреците;
- астма;
- панкреатит;
- рани и порязвания;
- ангина, фарингит, хайморит (вид синузит);
- за поддържане на нормално кръвообращение;
- при язви на стомаха и дванадесетопръстника;
- за профилактика срещу развитие на онкологични заболявания;
- хепатит;
- при недобро състояние на зъбите и венците;
- влошено зрение;
- варикоза;
- липса на кърма по време на лактационен период;
- след прием на антибиотици;
- за подобряване работата на жлезите с вътрешна секреция.
Не съществуват противопоказания и необходимост от намаляване на приема на хлорофил.
Храни, богати на хлорофил
Огромни са ползите на хлорофила за човека. Хлорофилът се усвоява отлично от организма както на възрастни, така и на деца. Важно е да се консумират храни, в чиито състав влиза ценното вещество, особено от жителите на големи населени места. Такива храни са:
- магданоз;
- броколи;
- брюкселско зеле;
- манголд;
- кориандър;
- целина;
- ментови листа;
- мечи лук;
- спанак;
- киселец;
- листа от касис;
- люцерна;
- пшенични и ечемичени кълнове;
- зелени коктейли.
Полезни свойства на хлорофила:
- възпрепятства развитието на онкологични заболявания;
- отлично пречиства организма, избавяйки го от вредните вещества и остатъците на тежките метали;
- допринася за развитието на полезни бактерии в чревната микрофлора;
- подобрява храносмилането;
- повлиява благоприятно симптомите на и последствията от панкреатит;
- премахва неприятната телесна миризма;
- повишава нивото на хемоглобина в кръвта, като по този начин обогатява организма с енергия и кислород;
- е необходим при сърдечносъдови заболявания, понижава артериалното налягане, използва се за подобряване на сърдечните функции;
- е нужен за нормалната работа на червата, има леко диуретично действие;
- е много полезен за деца, започва да им се дава от 6-месечна възраст чрез храната;
- действа благоприятно върху организма по време на бременност;
- е задължителен за прием от стари хора.
Взаимодействие с есенциални вещества
Хлорофилът отлично взаимодейства с хлор и натрий. Освен това нормализира метаболизма, допринасяйки за усвояването на веществата в организма.
Признаци за недостиг на хлорофил:
- липса на енергия;
- чести инфекциозни и простудни заболявания;
- потъмняване на лицето, пигментни петна;
- ниско ниво на хемоглобина;
- нарушен киселинно-алкален баланс.
Не са установени признаци за предозиране с веществото.
Фактори, влияещи на съдържанието на хлорофил в организма
Основен фактор за количеството от веществото в тялото е храната, включваща хлорофил в състава си. Косвено влияние оказва и местоживеенето на човек.
Красота и здраве
Продуктите, съдържащи зелената съставка, имат много антиоксиданти, които предпазват организма от вредното въздействие на околната среда. Коктейлите от такива растения се борят с излишните килограми и допринасят за извеждането на шлаките от тялото.
Ежедневният прием на хлорофил е лесен и достъпен начин за зареждане с енергия и свежест за целия ден.
edaplus.info
Коментари към Какво е хлорофил, защо е полезен и в кои храни се съдържа
Роси
Здравейте! Може да приемате добавка с хлорофил в продължение на 3 месеца.