Начало Хранене Хранителни съставки Биологично активни вещества Хлорофил

Хлорофил

Хлорофил - изображение

Хлорофилът е основата на растителния свят. Веществото допринася за подмладяване на организма и спомага за снабдяването му с кислород.

Резултати от проведени изследвания показват, че молекулярните състави на хемоглобина и хлорофила се различават само от един атом (вместо желязо в хлорофила има магнезий), затова хлорофилът е жизненоважен елемент за нормалното функциониране на човешките органи и системи.

 

Обща характеристика

Зеленият пигмент е открит през 1915 година. Оказва се, че в него се съдържат вещества като азот, кислород, магнезий, въглерод и водород.

През 1930 година д-р Ханс Фишер, изследващ структурата на еритроцитите, с удивление открива голямото й сходство с формулата на хлорофила.

Днес той се използва в множество оздравителни програми под формата на зелени коктейли, сокове. "Течният хлорофил" се употребява в спортното хранене.

Като хранителна добавка веществото съществува в Европейския регистър като Е-140. Използва се успешно в качеството си на натурален оцветител при производството на сладкарски изделия.

хлорофил


Дневна необходимост от хлорофил

Често веществото се приема под формата на зелени коктейли. Препоръчва се такива да се приготвят по 3-4 пъти дневно като всеки да е около 150-200 милилитра. Може да се пият преди хранене или дори да заместят такова. В домашни условия лесно се правят с помощта на блендер. Така с минимум вложени усилия, време и средства човек си осигурява подмладяване и се нормализират всички процеси в организма.


Необходимостта от хлорофил нараства при:

  • липса на жизнена енергия;
  • анемия;
  • дисбактериоза;
  • слаб имунитет;
  • интоксикация на организма;
  • нарушен киселинно-алкален баланс;
  • неприятна миризма на тялото;
  • нарушена работа на черния и белите дробове, бъбреците;
  • астма;
  • панкреатит;
  • рани и порязвания;
  • ангина, фарингит, хайморит (вид синузит);
  • за поддържане на нормално кръвообращение;
  • при язви на стомаха и дванадесетопръстника;
  • за профилактика срещу развитие на онкологични заболявания;
  • хепатит;
  • при недобро състояние на зъбите и венците;
  • влошено зрение;
  • варикоза;
  • липса на кърма по време на лактационен период;
  • след прием на антибиотици;
  • за подобряване работата на жлезите с вътрешна секреция.


Не съществуват противопоказания и необходимост от намаляване на приема на хлорофил.

магданоз


Усвояване

Хлорофилът се усвоява отлично от организма както на възрастни, така и на деца.


Полезни свойства

Огромни са ползите на хлорофила за човека. Важно е да се консумират храни, в чиито състав влиза ценното вещество, особено от жителите на големи населени места.

 

Хлорофилът:

  • възпрепятства развитието на онкологични заболявания;
  • отлично пречиства организма, избавяйки го от вредните вещества и остатъците на тежките метали;
  • допринася за развитието на полезни бактерии в чревната микрофлора;
  • подобрява храносмилането;
  • повлиява благоприятно симптомите на и последствията от панкреатит;
  • премахва неприятната телесна миризма;
  • повишава нивото на хемоглобина в кръвта, като по този начин обогатява организма с енергия и кислород;
  • е необходим при сърдечно-съдови заболявания, понижава артериалното налягане, използва се за подобряване на сърдечните функции;
  • е нужен за нормалната работа на червата, има леко диуретично действие;
  • е много полезен за деца, започва да им се дава от 6-месечна възраст чрез храната;
  • действа благоприятно върху организма по време на бременност;
  • е задължителен за прием от стари хора.

пшенични кълнове


Взаимодействие с есенциални вещества

Хлорофилът отлично взаимодейства с хлор и натрий. Освен това нормализира метаболизма, допринасяйки за усвояването на веществата в организма.


Признаци за недостиг на хлорофил:

  • липса на енергия;
  • чести инфекциозни и простудни заболявания;
  • потъмняване на лицето, пигментни петна;
  • ниско ниво на хемоглобина;
  • нарушен киселинно-алкален баланс.

 

Не са установени признаци за предозиране с веществото.

коктейл


Фактори, влияещи на съдържанието на хлорофил в организма

Основен фактор за количеството от веществото в тялото е храната, включваща хлорофил в състава си. Косвено влияние оказва и местоживеенето на човек.

 

Красота и здраве

Продуктите, съдържащи зелената съставка, имат много антиоксиданти, които предпазват организма от вредното въздействие на околната среда. Коктейлите от такива растения се борят с излишните килограми и допринасят за извеждането на шлаките от тялото.

хлорофил

Ежедневният прием на хлорофил е лесен и достъпен начин за зареждане с енергия и свежест за целия ден.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: orchardo.ru; vokrugsveta.ru; ogorodsadovod.com; makpal.com; vedamost.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияАлтернативна медицинаЕ-тата в храните