Начало Хранене Хранителни съставки Минерали и микроелементи Натрий

Натрий

Натрий - изображение

Натрият е важен междуклетъчен и вътреклетъчен макроелемент, който участва в различни процеси на организма: в регулирането на кръвното налягане, водния обмен, в работата на храносмилателните ензими, в дейността на нервната и мускулната тъкани. Съдържанието на натрий в хранителните продукти е сравнително малко. Нуждата от него също не е много голяма – около 1 грам на ден. Известно е, че солта се използва едва отпреди 1000-2000 години, преди това не се е употребявала, а и до днес има народи, които не я добавят към храната. Обикновено, човек получава 4-6 грама натрий на ден, поради допълнителното посоляване на ястията и консумацията на консервирани зеленчуци. Хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, трябва да ограничат приема на сол, защото е установена връзка между пренасищането с натрий в организма и хипертонията. Освен това, голямото количество от елемента задържа водата в тъканите и предизвиква отоци.

Прекаленият прием на натрий води до натрупване на излишно количество течност в организма, което е предпоставка за повишаване на кръвното налягане, а това от своя страна може да бъде причина за появата на сърдечни заболявания и инсулт.

На ден не трябва да се употребява повече от 4-8 грама в продуктите и около 8 грама сол.

Натрият участва в неутрализацията на киселините, поддържа постоянното ниво на осмотичното налягане.

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияВидеоСпортАлт. медицинаЛюбопитноЕ-тата в хранитеЛеченияСъставкиФизиологияЗдравни съветиРецептиНовиниСнимкиЛайфстайлИзследвания