E223 - Натриев метабисулфит (Sodium metabisulphite)
Характеристика
E223 (Метабисулфит) е консервант, антиоксидант и дезинфектант. Представлява бели или жълти кристали, може да бъде и под формата на бял кристален прах с характерен мирис на сяра. Температурата на топене е 150°C. Консервантът се разтваря добре във вода, в алкохол - слабо, а изобщо не се разтваря в мазнини и масла. Получава си при взаимодействие на натриев карбонат със серен диоксид с добавянето на вода. Допустимата дневна доза на килограм телесно тегло е 0,7 мг. Няма странични действия - окислява се в черния дроб до безопасни сулфати и се отделя с урината.
Употреба
Основни значения на Е 223: антиоксидант, охлаждащ агент, консервант, избелващо и възстановяващо средства. Използва се в желирани плодови екстракти, течен пектин, сушени, консервирани и замразени зеленчуци, плодове, в картофени и гъбени продукти, мармалади, конфитюри и сладка с ниско съдържание на или без захар и други подобни продукти, безалкохолни напитки, бира, желатин, бонбони и сладкарски изделия с голямо количество захар, главоноги, подправки на основата на лимонов сок, солена и сушена риба, колбаси. Е 223 намира добро приложение във винопроизводството: помага за свързването на ацеталдехида, което стабилизира цвета; допринася за получаването на нужния окислителен и възстановителен потенциал, което повишава устойчивостта на виното на микробиологично ниво; предотвратява различни бактериални изменения във виното. Употребява се и в козметиката.
Въздействие върху човека
Добавката е вредна при попадане в организма. При контакт с киселини се отделя токсичен газ, който е в състояние сериозно да увреди очите. Консервантът може да бъде причина за развитието на алергични реакции, да предизвика тежки заболявания на стомашно-чревния тракт. Освен това, канцерогенът разрушава витамин В1, затова Е 223 се определя като вредна хранителна добавка.
Коментари към E223 - Натриев метабисулфит (Sodium metabisulphite)