E222 - Натриев хидро сулфит (Sodium hydrogen sulphite)
Какво представлява натриевият хидро сулфит
Натриев хидросулхит или Е 222 е консервант, но и антиоксидант, който се използва за избелване и стабилизиране на цвета в хранителните продукти. Добавката се употребява като антимикробно синтетично средство за консервиране на храните. Известна е под наименованието натриев хидроген сулфит, натриев хидро сулфит или натриев бисулфит. На външен вид представлява бели или жълтеникави кристали, а понякога се среща и под формата на гранулиран прах с мирис на серен диоксид. Консервантът не е устойчив, тъй като разделя водата и образува пиросулфит. Тази хранителна добавка се разтваря добре във вода, недобре разтворима е в етанол и абсолютно неразтворима в масла и мазнини. Получава се чрез взаимодействието на серен диоксид с разтвор на натриев карбонат. Промишленият натриев хидро сулфит не е взривоопасен, но има риск от запалване при контакт с вода при наличието на кислород във въздуха. В резултат на това се отделя сяра, която по-късно се запалва, защото процесът е съпроводен с отделянето на много топлина. Допустимата дневна доза от консерванта е 0,7 мг на 1 кг телесно тегло.
Свойства и употреба на Е 222
Натриевият хидроген сулфит под формата на добавката Е 222 се използва като консервант, охлаждащ агент, възстановител, избелващо средство, антиоксидант при производството на редица продукти. Е 222 намира добро приложение във винопроизводството: помага за свързването на ацеталдехида, което стабилизира цвета; допринася за получаването на нужния окислителен и възстановителен потенциал, което повишава устойчивостта на виното на микробиологично ниво; предотвратява различни бактериални изменения във виното; спомага за запазването на вкуса на напитката. Добавката също помага да се забави "покафеняването" на консервираните плодове. Както при другите соли на сярната киселина, окислителният ефект на химичното вещество има недостатъка да намалява витаминното съдържание в храната, която го съдържа.
Храни и напитки, в които може да се съдържа добавката E 222
- сушени, консервирани и замразени плодове и зеленчуци;
- желиращи плодови екстракти;
- течен пектин, желатин;
- картофени и гъбени продукти;
- мармалади, конфитюри, сладка с ниско съдържание на или без захар и други подобни продукти;
- бонбони и сладкарски изделия с голямо количество захар;
- безалкохолни напитки, бира, вино, сайдер, сокове;
- кисели краставички;
- подправки на основата на лимонов сок;
- солена и сушена риба;
- колбаси.
Въздействие на натриев хидро сулфит върху организма
Консервантът Е 222 е опасен, защото може да предизвика алергични реакции. Отразява се най-вече на страдащите от астма, тъй като при отделянето на серен диоксид, може да се изострят симптомите на заболяването и да предизвикат пристъп, както и да причинят стомашно дразнене при някои хора. Разрушава витамин В1 в храната. Добавката трябва да се избягва от хора, които имат непоносимост към естествени сулфити.
Снимки: freepik.com
efsa.europa.eu
Коментари към E222 - Натриев хидро сулфит (Sodium hydrogen sulphite)