Е-тата в храните и напитките

Е-ТА НА АКЦЕНТ

АКТУАЛНИ Е-ТА

ВСИЧКИ Е-ТА

Е-тата в храните и напитките

Хранителните съставки имат различни функции в храните. Например, консервантите предотвратяват развитието на микроорганизми, които могат да повредят храната или да предизвикат заболявания. Оцветителите придават желан цвят на храната, който може да я направи по-привлекателна за потребителя. Подсладителите заместват захарта в храните и напитките, които се предлагат на хора с диабет или на тези, които искат да намалят калорийния си прием. Ароматизаторите добавят или подсилват аромата на храната, който може да бъде естествен или изкуствен.

Хранителните съставки са регулирани от законодателството на Европейския съюз и на България. Те трябва да бъдат безопасни за употреба и да не водят до заблуждаване на потребителя относно качеството или произхода на храната. Хранителните съставки трябва да бъдат декларирани на етикета на храната с името си или с Е-номера си. Е-номерът е код, който показва, че хранителната съставка е одобрена от Европейската комисия.

Хранителните съставки могат да имат положителен или отрицателен ефект върху здравето на човека. Някои от тях могат да бъдат полезни, като допринасят за поддържането на нормалното функциониране на организма или за предпазването от някои заболявания. Например, антиоксидантите помагат за защитата на клетките от свободните радикали, които могат да предизвикат стареене или рак. Витамините и минералите участват в много жизненоважни процеси в организма, като обмяна на веществата, имунна система и растеж.

Други хранителни съставки могат да бъдат вредни, ако се приемат в прекомерни количества или ако човек е алергичен към тях. Например, някои консерванти могат да предизвикат астма, екзема или уртикария. Някои оцветители могат да повлияят негативно върху поведението и концентрацията на децата. Някои подсладители могат да имат лаксативен ефект или да повишат риска от някои видове рак.

Затова е важно да се четат етикетите на храните и да се избират тези, които съдържат по-малко или по-качествени хранителни съставки. Също така е добре да се разнообразява храненето и да се предпочитат естествени и пресни продукти, които са по-богати на хранителни вещества и по-малко обработени. Така можем да се храним здравословно и да се наслаждаваме на вкусната храна.

© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook