E471 - Моно- и диглицериди на мастни киселини (Monodi glycerides of fatty acids)

Това са стабилизиращи вещества, които се използват за запазване и подобряване консистенцията на хранителните продукти. Е 471 е най-разпространената добавка от групата на стабилизаторите. Намира много широко приложение в производството на млечни продукти и такива, съдържащи мляко в състава си. Употребявана в качеството си на емулгатор и стабилизиращ агент, има абсолютно неутрален произход, получава се от растителни мастни киселини след специална обработка. Като емулгатор, Е 471 дава възможност за смесване на вещества, които на практика не могат да бъдат смесени, затова се добавя в млечни и мазни храни.
Какво точно представляват моноглицеридите
Всички глицериди са изградени от молекула глицерол и една или повече вериги мастни киселини. Както подсказват имената им, моноглицеридите имат една верига, а диглицеридите – две.
По данни на СЗО моно- и диглицеридите съставляват 1% от всички глицериди, които човек консумира.
Съдържат ли моноглицеридите трансмазнини
Известно е, че трансмазнините увеличават риска от сърдечни заболявания и инсулт. Тяхното съдържание в моно- и диглицеридите е много малко. Тъй като моноглицеридите попадат в групата на емулгаторите, а не на липидите, забраната на Американската агенция за храните и лекарствата не се отнася за тях.
Употреба на Е 471
Моно- и диглицеридите на мастните киселини намират най-широко приложение в направата на маргарини, сладолед, майонеза и различни продукти с високо съдържание на мазнини. Често веществото се добавя в крекери, бисквити и сухари.
- Е 471 в хляба – Прави тестото по-пухкаво и меко, подобрява текстурата и съответно удължава времето на свежест и трайността на крайния продукт.
- Е 471 в кексове и сладкиши – Увеличава обема, подобрява текстурата и намалява ронливостта.
- Е 471 в сладолед – Придава кадифен, кремообразен вкус в устата, стабилизира въздуха в леда и намалява времето за замръзване.
- Е 471 в сирена и масла – Прави текстурата гладка, например във фъстъченото масло.
Къде още се използва добавката
Тя може да се срещне в:
- обработени картофени продукти;
- обработени яйца и яйчни продукти;
- мармалади и конфитюри;
- какаови и шоколадови изделия;
- паста;
- подсладител на таблетки;
- безалкохолни напитки;
- тортили;
- кроасани;
- адаптирано мляко.
Въздействие върху човека
Няма определена максимално допустима дневна доза за Е 471. Добавката се приема за безвредна за човека. Е 471 не е токсична и не е алерген. Директният контакт с веществото не предизвиква кожни възпаления.
Моноглицеридите се срещат в някои масла и обработени храни, което означава, че често се съдържат в храни, богати на други видове мазнини и натрий.
Кой трябва да избягва моно- и диглицеридите
Хората с наднормено тегло и нарушена обмяна на веществата трябва да знаят, че добавката увеличава калоричността на продуктите. Предвид това, че се използва главно в производството на хранителни продукти с висока масленост и високо съдържание на захар, пациентите с чернодробни заболявания и нарушена функция на жлъчката следва да я избягват.
Вегетарианците и хората, чиято вяра налага някои хранителни ограничения, не бива да консумират продукти с Е 471, тъй като добавката обикновено се извлича от животински мазнини.
- What are Mono and Diglycerides (E471) in Food? Does it contain Trans Fatty Acids?: https://foodadditives.net/emulsifiers/mono-and-diglycerides/
- What Are Monoglycerides and Are They Safe to Consume?: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/monoglycerides
Често задавани въпроси
Вреден ли е стабилизаторът Е 471?
Изследванията показват, че Е 471 не е токсично вещество и не причинява алергии, поради което няма и максимално допустима дневна доза. Възможно е да крие риск за здравето на пациентите с наднормено тегло и метаболитни нарушения, тъй като се използва във висококалорични продукти.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ДР. ВОЛКЕ МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ капсули 750 мг * 30
НУТРИКОСТ ЧАГА капсули * 150
Нов ПРОМОАЛИВИТ ФАРМ ЧЕРЕН ЧЕСЪН ХЕПАТО КЕЪР капсули * 90
НовЛЕНЕНО МАСЛО 57% АЛК капсули 1300 мг * 200 NATURE`S WAY
ВЕЧЕРНА ИГЛИКА гел капсули 1300 мг * 90 GNC
АМИКС СУПЕР ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО дражета * 90
СТАТИЯТА е свързана към
- Гуми, емулгатори, стабилизатори
- E472 Мастни киселини на глицеринови естери
- Мононенаситени мастни киселини
- E473 Захарни естери на мастни киселини
- E475 Полиглицеролови естери на мастни киселини
- Омега-3 мастни киселини
- E470 Соли на мастните киселини
- Полиненаситени мастни киселини Омега 6
- E477 Пропилен гликол естери на мастни киселини
- Наситени мастни киселини
- Защо мозъкът ни има нужда от животински мазнини
Коментари към E471 - Моно- и диглицериди на мастни киселини (Monodi glycerides of fatty acids)