E471 - Моно- и диглицериди на мастни киселини (Monodi glycerides of fatty acids)
Моно- и диглицеридите на мастни киселини (Е 471) са стабилизиращи вещества, които се използват за запазване и подобряване консистенцията на хранителните продукти. Е 471 е най-разпространената добавка от групата на стабилизаторите. Намира много широко приложение в производството на млечни продукти и такива, които съдържат мляко в състава си. Употребява се в качеството си на емулгатор и стабилизиращ агент, има абсолютно неутрален произход, получава се от растителни мастни киселини след специална обработка. Като емулгатор, Е 471 дава възможност за смесване на вещества, които на практика не могат да бъдат смесени, затова се добавя в млечни и мазни храни.
Какво точно представляват моно- и диглицеридите
Всички глицериди са изградени от молекула глицерол и една или повече вериги мастни киселини. Както подсказват имената им, моноглицеридите имат една верига, а диглицеридите – две.
По данни на СЗО моно- и диглицеридите съставляват 1% от всички глицериди, които човек консумира.
Съдържат ли моно- диглицеридите трансмазнини
Известно е, че трансмазнините увеличават риска от сърдечни заболявания и инсулт. Тяхното съдържание в моно- и диглицеридите е много малко. Тъй като моноглицеридите попадат в групата на емулгаторите, а не на липидите, забраната на Американската агенция за храните и лекарствата не се отнася за тях.
Употреба на Е 471
Моно- и диглицеридите на мастните киселини намират най-широко приложение в производството на маргарини, сладолед, майонеза и различни продукти с високо съдържание на мазнини. Често веществото се добавя в крекери, бисквити и сухари.
- Е 471 в хляба – прави тестото по-пухкаво и меко, подобрява текстурата и съответно удължава времето на свежест и трайността на крайния продукт.
- Е 471 в кексове и сладкиши – увеличава обема, подобрява текстурата и намалява ронливостта.
- Е 471 в сладолед – придава кадифен, кремообразен вкус в устата, стабилизира въздуха в леда и намалява времето за замръзване.
- Е 471 в сирена и масла – прави текстурата гладка, например във фъстъченото масло.

Къде още се използва добавката Е 471
Добавката може да се срещне в състава на:
- обработени картофени продукти;
- обработени яйца и яйчни продукти;
- мармалади и конфитюри;
- какаови и шоколадови изделия;
- паста;
- подсладител на таблетки;
- безалкохолни напитки;
- тортили;
- кроасани;
- адаптирано мляко.
Как действа добавката Е 471 върху човека
Добавката се приема като безвредна за човека. Тя не е токсична и не е алерген. Няма определена максимално допустима дневна доза. Директният контакт с веществото не предизвиква кожни възпаления.
Моно- и диглицеридите се срещат в някои масла и обработени храни, което означава, че често се съдържат в храни, богати на други видове мазнини и натрий.
Кой трябва да избягва моно- и диглицеридите
Хората с наднормено тегло и нарушена обмяна на веществата трябва да знаят, че добавката увеличава калоричността на продуктите. Предвид това, че се използва главно в производството на хранителни продукти с висока масленост и високо съдържание на захар, пациентите с чернодробни заболявания и нарушена функция на жлъчката следва да я избягват.
Вегетарианците и хората, чиято вяра налага някои хранителни ограничения, не бива да консумират продукти с Е 471, тъй като добавката обикновено се извлича от животински мазнини.
- What are Mono and Diglycerides (E471) in Food? Does it contain Trans Fatty Acids?: https://foodadditives.net/emulsifiers/mono-and-diglycerides/
- What Are Monoglycerides and Are They Safe to Consume?: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/monoglycerides
Често задавани въпроси
Какво е Е 471?
Е 471 е добавка, която се използва основно при производството на млечни продукти и мазнини. Тя спомага за смесването на вода и мазнина и поддържа структурата и консистенцията на продукта.
Вреден ли е стабилизаторът Е 471?
Изследванията показват, че Е 471 не е токсично вещество и не причинява алергии, поради което няма и максимално допустима дневна доза. Възможно е да крие риск за здравето на пациентите с наднормено тегло и метаболитни нарушения, тъй като се използва във висококалорични продукти.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ФЛОРАДИКС КИНДЕРВИТАЛ сироп 250 мл SALUS HAUS
ЛЮКСЕОЛ ПОДХРАНВАЩ КРЕМ ЗА КОСА (БЕЗ ОТМИВАНЕ) 100 мл
САНАВИТА МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки * 30
ПРОМОБАРЛИЙНС ФРЕШ КЕЧ РИБЕНО МАСЛО капсули * 250
АПТАМИЛ 2 ПРОНУТРА 800 г
НЕЙЧЪРС ЕЙД РИБЕНО МАСЛО капсули 1000 мг * 180
СТАТИЯТА е свързана към
- Гуми, емулгатори, стабилизатори
- Наситени мастни киселини
- За да получите повече мастни киселини, яжте риба поне два пъти седмично
- Омега-3 мастни киселини
- Ненаситени мастни киселини
- Полиненаситени мастни киселини Омега 3
- Полиненаситени мастни киселини Омега 6
- Мононенаситени мастни киселини
- Защо мозъкът ни има нужда от животински мазнини
- Мононаситените мастни киселини правят човек по-интелигентен
- E470 Соли на мастните киселини
Коментари към E471 - Моно- и диглицериди на мастни киселини (Monodi glycerides of fatty acids)