Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E471 - Моно- и диглицериди на мастни киселини

E471 - Моно- и диглицериди на мастни киселини (Monodi glycerides of fatty acids)

E471 - Моно- и диглицериди на мастни киселини (Monodi glycerides of fatty acids) - изображение

Характеристика:

Това са стабилизиращи вещества, които се използват за запазване и подобряване консистенцията на хранителните продукти. Е 471 е най-разпространената добавка от групата на стабилизаторите. Намира изключително широко приложение в производството на млечни продукти и такива, съдържащи мляко в състава си. Употребявана в качеството си на емулгатор и стабилизиращ агент, има абсолютно неутрален произход, получава се от растителни мастни киселини след специална обработка. Е 471, използвана като емулгатор, дава възможност за смесване на вещества, които на практика не могат да бъдат смесени, затова се добавя в млечни и мазни храни.

Употреба:

Моно- и диглицеридите на мастните киселини намират най-широко приложение в направата на маргарини, сладолед, майонези и различни продукти с високо съдържание на мазнини. Често веществото се добавя в крекери, бисквити и сухари.

Въздействие върху човека:

Няма определена максимално допустима дневна доза за Е 471. Добавката се приема за безвредна за човека. Предвид това, че тя се използва главно в производството на хранителни продукти с висока масленост, хора с чернодробни заболявания и нарушени функции на жлъчката, следва да избягват такива храни.

Е 471 не е токсична и не е алерген. Директният контакт с веществото не предизвиква кожни възпаления. Хората с наднормено тегло и нарушена обмяна на веществата трябва да знаят, че добавката увеличава калоричността на продуктите.

4.1, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеДиетиЛюбопитноСоциални грижиНовиниЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаСъставкиСпортПатологияЛеченияИсторияХранене при...Анкети