Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Мазнини Ненаситени мастни киселини

Ненаситени мастни киселини

от 27 окт 2013г., обновено на 08 май 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Ненаситени мастни киселини - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Хранителните мазнини имат лоша репутация, но е необходимо да се знае, че има различни видове, някои от които са жизненоважни за здравето на човек. Тялото ни се нуждае от мазнини за енергия и за много важни процеси като усвояване на определени витамини и минерали.

В продължение на няколко десетилетия в хранителната индустрия започна да се заменят високомаслените мазнини с обезмаслени или с ниско съдържание на мазнини хранителни продукти. Тъй като мазнините са с високо съдържание на калории, премахването им изглежда като добър начин за регулиране на теглото и подобряване на здравето. Добавените захари и рафинираните въглехидрати често се използват като заместители на мазнините в преработените храни. Това добавя много допълнителни калории с малка или никаква хранителна стойност.

Ненаситените мастни киселини се съдържат, основно, в растителните масла и морските продукти. В много от растителните масла съдържанието им достига до 80-90% (в слънчогледовото, царевичното, лененото масло и зехтина). В животинските мазнини също има, но количеството им не е голямо.

Ненаситените мастни киселини, в чиито молекули има една свободна въглеродна връзка, се наричат мононенаситени; тези, при които има две или повече такива връзки – полиненаситени. Ненаситените мазнини на стайна температура са течни.

Видове ненаситени мастни киселини

Има два основни вида ненаситени мастни киселини

  • Мононенаситени: олеинова, палмитолеинова мастни киселини;

  • Полиненаситени: алфа-линоленова (омега-3) - ейкозапентаенова (ЕРА) и докозахексаенова (DHA) мастни киселини; линолова (LA, омега-6) - арахидонова мастна киселина.

1. Мононенаситени мастни киселини

Зехтин, маслини

Проучвания установяват, че консумацията на растителни мононенаситени мастни киселини помага за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания и обща смъртност.

Храните, които съдържат най-големи количества мононенаситени мастни киселини са:

  • зехтин;
  • фъстъчено масло;
  • авокадо;
  • повечето ядки и семена.

2. Полиненаситени мастни киселини

Човешкото тяло се нуждае от полиненаситени мастни киселини, за да функционира. Те помагат за движението на мускулите и съсирването на кръвта. Тъй като тялото не произвежда този вид мазнини, те трябва да се набавят чрез храната.

Полиненаситените мазнини могат да бъдат разделени на още 2 вида:

  • омега-3 мастни киселини;
  • омега-6 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са полезни за здравето на сърцето.

Източници на алфа-линоленова (омега-3) мастни киселини са:

риба скумрия

  • мазната риба (сардини, риба тон, сьомга, пъстърва, скумрия и херинга)
  • смляно ленено семе и ленено масло;
  • соя;
  • стриди;
  • орехи;
  • слънчогледови семена;
  • чиа семена.

Консумацията на твърде много омега-6 мастни киселини може да увеличи възпалението в тялото и да повиши риска за определени здравословни състояния, включително затлъстяване.

Източници на линолова (омега-6) мастни киселини са:

Слънчогледово масло

  • рапично масло;
  • шафраново масло;
  • соево масло;
  • слънчогледово масло;
  • орехово масло;
  • царевично масло.

Доказателства сочат, че ако се заменят наситените мазнини с полиненаситени, ще се намали риска от сърдечно-съдови заболявания, но не и ако се заменят наситените мазнини със захар и преработени въглехидрати.

Някои масла могат да имат повече ползи за здравето от други. Рапичното масло, въпреки че се счита за ненаситена мазнина, е силно рафинирано. Проучване от 2018 г. установява, че това масло може да има отрицателни ефекти върху здравето. Препоръчва се консумацията на различни видове масла в умерени количества.

Проучване установява, че многократното нагряване на растителните масла може да намали антиоксидантната им активност и да увеличи производството на свободни радикали, което може да доведе до лоши последици за здравето. Избягвайте прегряване или изгаряне на растителни масла, за да запазите съдържанието им на полезни хранителни вещества.

Колко е препоръчителният дневен прием на мазнини?

Хората се нуждаят от мазнини, за да функционира организма правилно, затова не е необходимо да ги изключвате от менюто. Препоръчително е да се консумират в умерени количества.

Общият прием на мазнини за деня може да бъде между 20-35%, което е равно на 44 до 77 грама общо мазнини дневно при диета с 2000 калории. Според индивидуалните потребности и цели на човек, количествата мазнини могат да варират, но не трябва да се изключват от диетата напълно.

Изследвания показват, че някои диети с по-високо съдържание на мазнини, като Средиземноморската диета и нисковъглехидратните диети, са полезни за цялостното здраве. Най-добрите показатели за потребността на човек от микроелементи са индивидуалните му енергийни нужди, генетика и начин на живот.

Как влияят ненаситените мазнини върху здравето?

Изборът да включите хранителни източници на мазнини в диетата може да донесе множество ползи за тялото, включително:

  • увеличават ситостта и намаляват чувството за глад;
  • помагат за поддържане на здравословно тегло;
  • подобряват нивата на липиди в кръвта.

Всички мазнини не са обаче еднакви. Представените полезни и вредни източници на мазнини ще ви помогнат да изберете най-полезните източници на мазнини, които да добавите в менюто си.

Кои са здравословните и нездравословните източници на мазнини?

Има един вид лоши мазнини, които трябва да се избягват - това са трансмазнините. Те нямат хранителна стойност и са вредни за здравето. Често се срещат в:

  • пържените храни;
  • преработените закуски;
  • печените изделия.

пържена храна

Световната здравна организация (СЗО) представи план за премахване на нездравословните трансмазнини (хидрогенираните мазнини) от всички храни в световен мащаб до 2023 г. Два други вида хранителни мазнини са наситените и ненаситените мазнини. Добре е да се изключат трансмазнините от диетата, да се ограничат наситените мазнини и да се приемат в умерени количества полезните ненаситени мазнини.

Нездравословните източници на мазнини са:

маргарин

  • маргарин;
  • сладолед, айсинг и други богати на мазнини захарни изделия;
  • висококалорични, богати на мазнини напитки (пълномаслено шоколадово мляко и други);
  • пържени храни;
  • растителен шортенинг;
  • преработени меса (бекон, месни консерви и други);
  • рафинирани растителни масла (рапично масло);
  • пакетирани храни с високо съдържание на мазнини (чипс, бисквити и други).

Здравословните източници на мазнини са:

Кокос, кокосово масло

  • зехтин, масло от авокадо и кокосово масло;
  • неподсладено пълномаслено или нискомаслено кисело мляко;
  • авокадо;
  • неподсладен кокос;
  • маслини;
  • ядки, семена и ядкови масла;
  • тлъста риба (сьомга, сардини и други);
  • цели яйца;
  • чиа и конопени семена.

Други храни с високо съдържание на мазнини като сиренето и кравето масло могат да се впишат добре в здравословния начин на живот, но трябва да се консумират умерено, както и другите храни, съдържащи големи количества мазнини. Тъй като те са богати на калории, могат да доведат до наддаване на теглото, ако се консумират прекомерно.

При приготвяне на ястия трябва да се има предвид, че някои мазнини са по-подходящи за готвене при висока температура, докато други могат да се добавят само към готово ястие, защото са по-чувствителни към топлина. Зехтинът екстра върджин или маслото от авокадо могат да се използват за сотиране или пържене, докато деликатните масла, като ядковото и лененото масло трябва да се използват само за овкусяване на ястия след готвене.

Използвайте следните мазнини за готвене:

  • За сотиране: зехтин, масло от авокадо;
  • За печене: зехтин, слънчогледово масло, кокосово масло, масло от авокадо.

Печете на висока температура, на скара или във фурната морските дарове и домашните птици, вместо да ги пържите.

Четете внимателно етикетите на маслата. Бъдете внимателни, когато купувате продукти с намалено съдържание на мазнини, тъй като мазнините често се заменят със захари и други добавки, които не са полезни за здравето на човек.

Здравословното хранене започва с диета, богата на пълноценни храни, включва източници на полезни мазнини като авокадо, ядки, семена, яйца и зехтин.

Източник:

healthline.com
Снимки: pixabay.com; freepik.com

Още по темата:
  • Наситени мастни киселини Наситени мастни киселини
  • Мононенаситени мастни киселини Мононенаситени мастни киселини
  • Полиненаситени мастни киселини Омега 3 Полиненаситени мастни киселини Омега 3
  • Полиненаситени мастни киселини Омега 6 Полиненаситени мастни киселини Омега 6
4.0/5 6 оценки

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 500 мг * 90 GNC
25.40лв.

ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 500 мг * 90 GNC

АРОМА ЛАЙФ НАТУРАЛНО МАСЛО ОТ АРГАН 10 мл.
7.00лв.

АРОМА ЛАЙФ НАТУРАЛНО МАСЛО ОТ АРГАН 10 мл.

ДИБЕН ЕНТЕРАЛНА ХРАНА ЗА ПИЕНЕ ВАНИЛИЯ 200 мл.
5.00лв.

ДИБЕН ЕНТЕРАЛНА ХРАНА ЗА ПИЕНЕ ВАНИЛИЯ 200 мл.

РЕНАЛИТ ЕКОФАРМ солуцио 50 мл ЕКОФАРМ
27.40лв.

РЕНАЛИТ ЕКОФАРМ солуцио 50 мл ЕКОФАРМ

НЮ НЕЙЧЪР МАСЛО ЛЕНЕНО 50 мл.
5.30лв.

НЮ НЕЙЧЪР МАСЛО ЛЕНЕНО 50 мл.

ЛЕНЕНО МАСЛО ТЕЧНО 100 мл БАЛЧО
5.50лв.

ЛЕНЕНО МАСЛО ТЕЧНО 100 мл БАЛЧО

Коментари към Ненаситени мастни киселини

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ненаситени мастни киселини
    www.framar.bg 
    на 26 January 2021 в 17:51
    Коментирайте "Ненаситени мастни киселини"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Мазнини
  • E471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
  • Диета с ниско съдържание на мазнини
  • Наситени мастни киселини
  • Мононенаситени мастни киселини
  • Омега-3 мастни киселини
  • Лечебното змийско масло – „панацеята” от 19 век, превърнала се в нарицателно за всички медикаменти от САЩ, които са с недоказано действие и произход
  • Полиненаситени мастни киселини Омега 3
  • E472 Мастни киселини на глицеринови естери
  • E475 Полиглицеролови естери на мастни киселини
  • E470 Соли на мастните киселини

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Подранил цикъл и фолиева киселина

преди 396 дни, 18 часа и 44 мин.

Янтарна киселина чиста 99 % на прах за отслабване.

преди 910 дни, 1 час и 5 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Белези по задните части и бедрата

преди 9 дни, 9 часа и 22 мин.

Полезно ли може да бъде прането на дивани и матраци?

преди 15 дни, 19 часа и 38 мин.

Препоръки за препарат за премахване на петна и миризма от котешка и кучешка урина

преди 15 дни, 20 часа и 28 мин.

Занимания по време на криза :)

преди 20 дни, 18 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултатите
Още интересни публикации
E472 Мастни киселини на глицеринови естери

E472 Мастни киселини на глицеринови естери

от 15 сеп 2020г. Прочети повече
Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини

от 11 юни 2019г. Прочети повече
Лечебното змийско масло – „панацеята” от 19 век, превърнала се в нарицателно за всички медикаменти от САЩ, които са с недоказано действие и произход

Лечебното змийско масло – „панацеята” от 19 век, превърнала се в нарицателно за всички медикаменти от САЩ, които са с недоказано действие и произход

от 25 апр 2018г. Прочети повече
Мононаситените мастни киселини правят човек  по-интелигентен

Мононаситените мастни киселини правят човек по-интелигентен

от 07 март 2018г. Прочети повече

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах