E472 - Мастни киселини на глицеринови естери (Fatty acid esters of glycerides)

Характеристика на добавката E 472 (мастни киселини на глицеринови естери)
Добавките от група E 472 се произвеждат главно от глицерин и редица естествени мастни и други органични киселини (млечна, лимонена, винена или оцетна). В човешкото тяло тези вещества се разграждат до отделни киселини и мазнини, след което се преработват от организма, както всички други вещества от естествен произход. При производството на добавката E 472 се използват растителни мазнини, но понякога се допускат и животински, тъй като те са абсолютно идентични по химичен състав.
Хранителните добавки с номер E 472 представляват група естери на мастни киселини:
- естери на оцетна киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини (E 472а);
Добавката E 472a се използва като покритие за колбаси, ядки и стафиди.
- естери на млечна киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини (E 472b);
- естери на лимонена киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини (E 472c);
Добавките E 472b и E 472c се използват като стабилизатори на пяна за десерти, сладоледи и готови смеси за печива.
- естери на винена киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини (E 472d);
Поради ниската си разтворимост, добавката няма практическо важно значение.
- естери на моно- и диацетилна винена киселина с моно- и диглицедири на мастни киселини (E 472e);
Добавката E 472e се използва за обработване на брашно, което увеличава капацитета на задържане на газове и толерантността към ферментация. Хлебните изделия, които се приготвят с влагането на добавката, са по-меки и бухнали.
- смесени естери на глицерол, винена, оцетна и мастни киселини (E 472f);
- сукцинил (сукцинилирани) моноглицериди (E472g).
Употреба на добавката E 472
Естерите на мастни киселини се използват широко в хранителната промишленост като емулгатори и сгъстители. Одобрени са за употреба в много страни като добавка, безопасна за човешкото здраве. Хранителните добавки с номер E 472 се използват в производството на медицински мехлеми и линимент (лосион за почистване на кожа), както и на някои строителни химии (лакове, изсушаващи масла и други).
Влияние върху човека
Не е установено вредно въздействие върху човешкото тяло при прием на E472 - мастни киселини на глицеринови естери.
dobavkam.net; zusatzstoffmuseum.de
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПОДАГРОЛ Екофарм капки за пиене 50 мл ЕКОФАРМ
РЕНАЛИТ ЕКОФАРМ солуцио 50 мл ЕКОФАРМ
ЛИЕРАК БОДИ ЛИФТ ЕКСПЕРТ ПРОТИВОСТАРЕЕЩ РЕМОДЕЛИРАЩ КРЕМ ЗА ТЯЛО 200 мл.
Безплатна доставка за България!ДЕЗЪРТ ЕСЕНС РЕЛАКСИРАЩ ДУШ ГЕЛ С ВАНИЛА ЧАЙ 237 мл.
МАКСУИН CEE 1000 (КРЕАТИН ЕТИЛ ЕСТЕР) капсули * 240
МАКСУИН CEE 1000 (КРЕАТИН ЕТИЛ ЕСТЕР) капсули * 120
СТАТИЯТА е свързана към
- Гуми, емулгатори, стабилизатори
- E471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
- 6 умни начина за използване на глицерина у дома
- Предотвратете появата на бръчки с маска от глицерин и витамин E
- Омега-3 мастни киселини
- Мононенаситени мастни киселини
- Ненаситени мастни киселини
- Полиненаситени мастни киселини Омега 3
- E470 Соли на мастните киселини
- Пригответе си домашен сапун в 7 стъпки
- Направете си мехлем от глицерин и жълтениче за премахване на брадавиците
Коментари към E472 - Мастни киселини на глицеринови естери (Fatty acid esters of glycerides)