E472 - Мастни киселини на глицеринови естери (Fatty acid esters of glycerides)
Характеристика на добавката E 472 (мастни киселини на глицеринови естери)
Добавките от група E 472 се произвеждат главно от глицерин и редица естествени мастни и други органични киселини (млечна, лимонена, винена или оцетна). В човешкото тяло тези вещества се разграждат до отделни киселини и мазнини, след което се преработват от организма, както всички други вещества от естествен произход. При производството на добавката E 472 се използват растителни мазнини, но понякога се допускат и животински, тъй като те са абсолютно идентични по химичен състав.
Хранителните добавки с номер E 472 представляват група естери на мастни киселини:
- естери на оцетна киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини (E 472а);
Добавката E 472a се използва като покритие за колбаси, ядки и стафиди.
- естери на млечна киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини (E 472b);
- естери на лимонена киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини (E 472c);
Добавките E 472b и E 472c се използват като стабилизатори на пяна за десерти, сладоледи и готови смеси за печива.
- естери на винена киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини (E 472d);
Поради ниската си разтворимост, добавката няма практическо важно значение.
- естери на моно- и диацетилна винена киселина с моно- и диглицедири на мастни киселини (E 472e);
Добавката E 472e се използва за обработване на брашно, което увеличава капацитета на задържане на газове и толерантността към ферментация. Хлебните изделия, които се приготвят с влагането на добавката, са по-меки и бухнали.
- смесени естери на глицерол, винена, оцетна и мастни киселини (E 472f);
- сукцинил (сукцинилирани) моноглицериди (E472g).
Употреба на добавката E 472
Естерите на мастни киселини се използват широко в хранителната промишленост като емулгатори и сгъстители. Одобрени са за употреба в много страни като добавка, безопасна за човешкото здраве. Хранителните добавки с номер E 472 се използват в производството на медицински мехлеми и линимент (лосион за почистване на кожа), както и на някои строителни химии (лакове, изсушаващи масла и други).
Влияние върху човека
Не е установено вредно въздействие върху човешкото тяло при прием на E472 - мастни киселини на глицеринови естери.
dobavkam.net; zusatzstoffmuseum.de
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ДЕЗЪРТ ЕСЕНС РЕЛАКСИРАЩ ДУШ ГЕЛ С ВАНИЛА ЧАЙ 237 мл
АВЕН ПИЛИНГ ЗА ТЯЛО 200 мл
СУОНСЪН ЛУТЕИН капсули 6 мг * 100 SW912
ПРОМОПЛАНТИС ОМЕГА 3 ПЛЮС капсули * 90 037777
НовСОЛГАР ПЪЛЕН СПЕКТЪР ОМЕГА ОТ ДИВА СЬОМГА ОТ АЛЯСКА капсули * 120
Безплатна доставка за България!МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН + ВИТАМИНИ И МАСТНИ КИСЕЛИНИ капсули * 180 SANCT BERNHARD
СТАТИЯТА е свързана към
- Гуми, емулгатори, стабилизатори
- E471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
- Ненаситени мастни киселини
- Омега-3 мастни киселини
- E475 Полиглицеролови естери на мастни киселини
- E470 Соли на мастните киселини
- E473 Захарни естери на мастни киселини
- Наситени мастни киселини
- Мононенаситени мастни киселини
- E477 Пропилен гликол естери на мастни киселини
- 6 умни начина за използване на глицерина у дома
Коментари към E472 - Мастни киселини на глицеринови естери (Fatty acid esters of glycerides)