E473 - Захарни естери на мастни киселини (Sucrose esters of fatty acids)

Характеристика
Добавката е стабилизатор, запазващ вискозитета и подобряващ консистенцията на хранителните продукти. Използва се в качеството си на емулгатор.
Е 473 има гелообразна структура, това са меки парченца или прах с бял или сив цвят, вкусът е горчиво-сладък. В състава на добавката влизат хранителни елементи като захар, мазнина или мастни киселини, но сложността на получаването им не позволява естерите да се приемат за идеални емулгиращи агенти. Е 473 се разтваря трудно във вода, обработката й изисква задължително разтваряне в алкохол или гликол.
Употреба
Естерите на мастните киселини се отнасят към емулгаторите за системата масло-вода. За разлика от моно- и триестерите, неразтворими в мазнини и във вода, работят отлично в състава на подобрители за тестени изделия.
Добавката намира широко приложение в производството на:
- сметани, млечни напитки, сладоледи, плодови пълнежи;
- десерти, сладкарски изделия, мусове, кремове;
- диетични продукти;
- тестени изделия;
- прахове за приготвяне на напитки и сосове;
- за повърхностна обработка на плодове.
Е 473 се използва за увеличаване обема на тестените изделия, в тестото се добавя под формата на прах и количеството не трябва да бъде повече от 0,2% от теглото на продукта.
Въздействие върху човека
Добавката се разгражда в човешкия организъм с помощта на ензимите. Приема се за безвредна и е позволено прибавянето й в хранителните продукти. Не е алерген и няма неблагоприятно въздействие върху хората.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РЕНАЛИТ капки за пиене 50 мл АВИМЕД
НовГАЛОЛИТ капки за пиене 50 мл АВИМЕД
НовАВЕН ПИЛИНГ ЗА ТЯЛО 200 мл
ДЕЗЪРТ ЕСЕНС РЕЛАКСИРАЩ ДУШ ГЕЛ С ВАНИЛА ЧАЙ 237 мл
СУОНСЪН ЛУТЕИН капсули 6 мг * 100
АКТИВЛАБ АШВАГАНДА капсули * 60
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Гуми, емулгатори, стабилизатори
- E471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
- E472 Мастни киселини на глицеринови естери
- E470 Соли на мастните киселини
- Наситени мастни киселини
- Ненаситени мастни киселини
- E475 Полиглицеролови естери на мастни киселини
- Омега-3 мастни киселини
- E477 Пропилен гликол естери на мастни киселини
- Мононенаситени мастни киселини
- Полиненаситени мастни киселини Омега 3
Коментари към E473 - Захарни естери на мастни киселини (Sucrose esters of fatty acids)