E470 - Соли на мастните киселини (Fatty acids salts)

Характеристика
Натриевите, калиевите и калциевите соли на мастните киселини ( E 470а) и магнезиевите соли на мастните киселини (E 470b) са добавки в храните, които се използват в производството на прахообразни продукти: бакпулвер, брашно, пудра захар, сухи бульони и супи за предотвратяване на сгъстяването и залепването на твърдите частици. Те принадлежат към категорията на емулгаторите, дисперсантите, сепараторите и стабилизаторите на пяна. Солите на мастните киселини се получават или от ядивни (тоест растителни или животински) мазнини и масла, или от дестилирани хранителни мастни киселини.
Тези вещества обикновено са на зърна, люспи или на прах. Цветът им варира от бял до жълто-кафяв и дори кафяв. Стабилизаторът E 470b има прахообразна консистенция. Някои видове соли се разтварят много добре във вода, докато калциевата сол не се разтваря нито във вода, нито в етанол или в естери.
В естествената си форма най-често E 470 се получават при осапуняване на мазнини в процеса на тяхното разграждане в човешкото тяло по време на обмяната на веществата. Химически, тази хранителна добавка се получава с помощта на молекулна реакция. В производствения процес се образуват различни примеси: глицерол, моноглицериди, вода, диглицериди, неосапуняеми мазнини и мастни киселини.
Други имена на хранителната добавка E 470 са:
- калциеви, алуминиеви, натриеви, магнезиеви, амониеви и калиеви соли на карбоксилни мастни киселини;
- калциеви, магнезиеви, амониеви, натриеви и алуминиеви стеарати;
- соли на мастните киселини (с основа калций, алуминий, магнезий, натрий, калий и амоний);
- соли на миристиновата киселина;
- алифатни мастни киселини;
- палмитинова и стеаринова мастни киселини.
Употреба
Основната цел на E 470b е да запази оригиналната консистенция на хранителните продукти. Добавката увеличава вискозитета, където е необходимо, и при производството на прахообразни продукти предотвратява образуването на бучки.
E 470b се е доказала във фармакологичната индустрия, допринасяйки за по-доброто пресоване и плъзгане на гранули, таблетки и продукти за екструдиране.
Солите на алифатните карбоксилни киселини са приложими в козметичната индустрия, при производството на детергенти и почистващи препарати, както и при обработка на отпадъчна хартия.
Според законите на Руската федерация производството на такива вещества не е забранено, а е строго ограничено в рамките на допустимото количество. Специфичните критерии за чистота им са определени в специален Регламент. В европейските страни и в Украйна тази хранителна добавка е забранена за производство.
Въздействие върху човека
Данните, които ясно показват вредните ефекти от E 470b върху човешкото тяло, все още не са официално документирани. Но поради своята синтетична природа, добавката все пак може да бъде опасна. Освен това в нея се съдържат много различни примеси.
Следователно, хората с проблеми с обмяната на веществата, трябва да ограничат консумацията на храни, съдържащи магнезиеви соли на мастни киселини (Е 470b). Също така тези соли, когато реагират с киселини, проявяват свойства на мастни киселини. А самият прах има особеност да причинява кихане, ако се вдиша.
corhv.government.bg; zm.eatatsalt.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БЕРКЕМАН ПОДЛОЖКА ЗА ПРЪСТИ - ЗА ПРЪСТ ЧУКЧЕ РАЗМЕР М - ДЯСНА * 2 8154
ФАБЕР-КАСТЕЛ НЕСЕСЕР GRIP ПЪЛЕН ЧЕРВЕН 1095240014
ПУЛС НЕСЕСЕР BASKETBALL LEAGUE ПЪЛЕН 1095240676
БЕРКЕМАН ПОДЛОЖКА ЗА ПРЪСТИ - ЗА ПРЪСТ ЧУКЧЕ РАЗМЕР S - ЛЯВА * 2 8154
МИЛАН SUNSET КАНЦЕЛАРСКИ КОМПЛЕКТ 4 ЧАСТИ ЖЪЛТ 1060280009
ГУМЕН НАПРЪСТНИК * 1
СТАТИЯТА е свързана към
- Гуми, емулгатори, стабилизатори
- E471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- E1520 Пропиленгликол
- E472 Мастни киселини на глицеринови естери
- E635 Динатриев 5-рибонуклеотид
- Полезни свойства на хром
- E340 Калиеви фосфати
- Опасни взаимодействия между храни и лекарства
- 20 страхотни идеи за повторно използване на старите автомобилни гуми
Коментари към E470 - Соли на мастните киселини (Fatty acids salts)