E1202 - Поливинилполипиролидон (Polyvinylpolypyrrolidone)
Поливинилполипиролидон (Е-1202) е хранителна добавка, която се появява по-късно от останалите, затова и все още не е класифицирана. Тя представлява бял прах с лек, едва доловим мирис, използва се като сгъстител и прояснител.
В хранителната промишленост, тази добавка се употребява в производството на вина, бира, сокове, за да се предотврати протеинно полифенолно утаяване.
Е-1202 свързва полифенолите, а това дава възможност да се подобри не само колоидната стабилност на напитката, но и вкусът става хармоничен. Понякога, поливинилполипиролидонът удължава срока на годност на продукта, който, след като се обработи с добавката, трябва да се филтрира задължително. Е 1202 може да се използва и като свързващ агент в биологично активни добавки под формата на таблетки.
Изследването на поливинилполипиролидона не е приключило и липсва конкретна информация за въздействието му върху човешкия организъм.
Коментари към E1202 - Поливинилполипиролидон (Polyvinylpolypyrrolidone)