E635 - Динатриев 5-рибонуклеотид (Disodium 5-ribonucleotide)

Характеристика
Динатриевият рибонуклеотид представлява кристали или прах с бял цвят (или без цвят). Добавката няма характерен мирис, притежава изразен специфичен вкус. Разтваря се добре във вода, в етанол степента на разтворимост е средна, а в етер - не се разтваря на практика. В природата се среща в някои видове гъби, в тъканите на риби и някои животни (основно морски обитатели). За промишлени цели се получава чрез ферментация на глюкоза.
Употреба
Въпреки че в хранително-вкусовата промишленост за подсилване на вкуса и аромата на продуктите се използа основно натриев глутамат Е 621, натриевият рибонуклеотид също има свое място. Той притежава свойството да засилва вкуса и аромата, които са се изгубили по време на термичната обработка на продукта. Е 635 придава на храните мек и хармоничен вкус. Обикновено веществото се прибавя в месни продукти, различни колбаси, супи, бульони и макаронени изделия за бързо приготвяне, някои сладкарски изделия.
Въздействие върху човека
Добавката не е безопасна за човешкото здраве. Тя често е причина за чревни и стомашни разстройства. Може да доведе до влошаване на здравето при хора, страдащи от хронични заболявания като: бронхиална астма, ревматизъм, подагра. Поради възможни странични ефекти, в някои страни Е 635 е забранена за употреба в хранително-вкусовата промишленост. Не се посочва максимално дневно количество, безопасно за хората.
Коментари към E635 - Динатриев 5-рибонуклеотид (Disodium 5-ribonucleotide)