E621 - Мононатриев глутамат (Monosodium glutamate (MSG))
Характеристика
Натриевият глутамат представлява кристален бял прах или кристали с чисто бял цвят. Е 621 няма мирис, притежава специфичен и характерен вкус. Във водна среда се разтваря напълно, средна е разтворимостта в етанол и не се разтваря в етер. Получава се чрез микробиологичен синтез, може да има естествен или изкуствен произход. Добавката притежава свойството да увеличава чувствителността на рецепторите на езика, вследствие се засилват вкусовите усещания. Това е и причината веществото да се използва главно в качеството си на хранителна добавка, засилваща ефективно вкуса.
Употреба
Овкусителят и ароматизатор Е 621 най-често се добавя в консервирани ястия, концентрати на храни, предназначени за бързо приготвяне. Използва се също в рибни и месни консерви, пастети, чипсове, сосове, крекери, майонези, кетчуп и други готови продукти със съдържание на сол.
Въздействие върху човека
Човешкият организъм разпознава добавката Е 521 като обикновена нуклеинова киселина, тя се усвоява и метаболизира. Приемането на високи дози натриев глутамат може да предизвика появата на специфичния "синдром на китайските ресторанти" при чувствителни хора. Това неразположение се проявява под формата на обща слабост, учестено сърцебиене, временна загуба на чувствителността в областта на гръбнака и врата. Възможна е загубата на зрението и изтъняване на ретината (резултат, установен след опити върху плъхове). Води до глаукома.
Хигиенните стандарти допускат максимално за човека количество от 120 мг киселина на 1 кг телесно тегло. По последна информация продължителната употреба на добавката Е 621 може да доведе до редица сериозни заболявания, например: болест на Алцхаймер, аутизъм, синдром на дефицит на вниманието (затруднена концентрация), диабет, хиперактивност, мигрена.
Коментари към E621 - Мононатриев глутамат (Monosodium glutamate (MSG))