E211 - Натриев бензоат (Sodium benzoate)

Характеристика
Е 211 е често употребяван консервант, който гарантира свежестта на продуктите. Потиска развитието на клетките на дрожди, гъбички и някои бактерии. В естествен вид се среща в боровинките, стафидите и в подправки (карамфил, канела).
Натриевият бензоат представлява бели кристали, които имат лек мирис на бензолдехид или нямат никакъв, вкусът е сладък. Веществото се разтваря във вода.
Антимикробното действие на бензоата се дължи на влиянието на бензоената киселина върху ензимната система на микроорганизмите. Наблюдава се потискащ ефект върху клетките на дрождите и плесена, намалява се дейността на ензимите, които извършват окислителната реакция, възстановяват и разделят.
Натриевият бензоат е устойчив на кипене, температурата на топене е 300°С. За да се увеличи ефективността му, рН на киселинната среда трябва да бъде от 3,8 до 4,5.
Употреба
В хранителната промишленост се използва като консервант за тлъсти храни, майонези, плодови продукти, месо, риба, напитки, пюрета; среща се и в: сосове, хайвер, плодови сладкиши, мариновани краставици и маслини, скарида, ананасов сок, консерви, подправки.
Натриевият бензоат се използва в качеството на антисептично и фунгицидно вещества в слабо киселинна среда. Помага да се подобри вкуса на непресните продукти. Моментът на обработване с консерванта се регулира от технологичния процес на производството. Натриевият бензоат се разтваря предварително във вода (50 г бензоат в 100 мл вода), полученият разтвор се добавя в продукта.
Трябва да се отбележи, че рядко се употребява само един вид хранителна добавка в съвременното производство. Така, при едновременното прилагане на бензоата с млечна киселина, тези вещества допълват взаимно консервиращите си свойства; комбинацията между натриев бензоат и калиев сорбат дава синергичен ефект, т.е потискането на млечнокиселите бактерии е по-силно, отколкото при всяка сол поотделно.
Обикновено, Е211 се използва в комбинация с оцветители и стабилизатори. Съдържанието му в безалкохолните напитки с оранжев цвят достига до 25 мкг на 250 мл. Натриевият бензоат не трябва да се употребява съвместно с витамин С, защото тогава, в резултат на окислението, особено при висока температура и силна светлина, се образува бензол, който е канцерогенно вещество.
Бензолът уврежда ДНК структурата, а това е причина за сериозни заболявания, например невродегенеративните заболявания, цироза на черния дроб и др.
Върху засиленото образуване на бензол влияят фактори като: наличие на бензоена киселина в присъствието на аскорбинова и бензоена киселини, съхранението на безалкохолни напитки на топло място. На този процес може да се попречи, ако в напитките се добави захар или калциево динатриева сол EDTA.
Натриевият бензоат се използва за предпазване на различни сортове тютюн от плесенясване. Благодарение на антисептичните си свойства, веществото намира приложение във фармацевтиката (като отхрачващо средство в сиропи за кашлица). В химичната промишленост се употребява при производството на лепила, оцветители, полимерни стабилизатори; в авиационната индустрия: предпазва галванични покрития и алуминиеви елементи.
Въздействие върху човека
Натриевият бензоат е разрешен в повечето страни за консервиране на много хранителни продукти. Неговото максимално допустимо количество е от 0,15 до 0,25%, а дневното потребление не трябва да надвишава 5 мг/кг. Неблагоприятното въздействие върху организма се изразява в провокирането на алергични реакции и развитието на ракови заболявания. Да се избягва попадането на веществото в дихателните органи и в очите.
Бензолът постъпва в организма не само чрез храната. Ежедневно вдишваме до 220 мкг от него, а причината е замърсеният въздух. Тютюнопушенето също е източник на веществото.
Консервантът е забранен в някои страни. Присъства в списъка за разрешени добавки в Европа, но се търси негов заместител, защото Е 211 влияе неблагоприятно върху поведението и умственото развитие на децата.
Коментари към E211 - Натриев бензоат (Sodium benzoate)