Начало Хранене Е-тата в храните Минерални соли E576 - Натриев глюконат

E576 - Натриев глюконат (Sodium gluconate)

E576 - Натриев глюконат (Sodium gluconate) - изображение

Характеристика:

Натриевият глюконат е хранителна добавка, която подсилва вкуса, благодарение на чувствителността на рецепторите на езика към веществото. То се разтваря добре във вода при определена температура. Добре взаимодейства и с други вещества, в частност калциеви йони, образувайки с тях хелатни съединения. Добавката Е 576 е устойчива на хидролиза и е стабилна в алкална среда. Притежава дезинфекциращи свойства и премахва минералните и органични отлагания.

Извън хранително-вкусовата промишленост натриевият глюконат намалява овлажняването и подобрява пластичността на бетона и други строителни смеси, инхибитор на корозията е при черни метали (чугун, стомана).

Употреба:

Добавката Е 576 се използва в хранително-вкусовата промишленост, също и в производството на миещи и почистващи средства. Натриев глюконат се среща в състава на течности за премахване на бои, на продукти за отстраняване на ръжда, в алкални разтвори за стъклени форми, в строителни смеси. Веществото намира приложение в нефтената промишленост за бетонирането на кладенци (добавянето на веществото към работната течност подобрява нейните свойства). Също така намира приложение в металургията при производството на алуминий, за ецване на метали.

Въздействие върху човека:

В малки количества Е 576 не вреди на човешкото здраве, но в някои случаи действа неблагоприятно върху сърдечно-съдовата система, в това число провокира развитието на артериална хипертония. Възможна е появата на алергични реакции.

В качеството си на хранителна добавка, натриевият глюконат се смята за безопасен и е разрешено добавянето му в храните.

1.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеФизиологияНовиниВидеоСпортСъставкиАлт. медицинаЛюбопитноИзследванияЛеченияИсторияТестовеХранене при...Здравни съветиЛайфстайлСнимкиНормативни актовеБотаникаХрани и ястияПроизводители