E579 - Железен глюконат (Ferrous gluconate)
Характеристика на добавката E 579/ железен глюконат
Железният глюконат (хранителната добавка E 579) представлява фин жълтеникаво-сив, бледозеленикав или бледожълт прах или гранули. Има лек мирис, наподобяващ този на изгоряла захар. Възстановява хемоглобина и попълва липсата на желязо в организма. Добавката е силно абсорбираща се и добре поносима форма на желязо. Като важен елемент в човешкото тяло, желязото е част от хемоглобина, миоглобина и различни ензими. Железният глюконат подобрява функционирането на кръвотворните органи. Усвоява се от тялото по-добре от другите форми на желязо. Не утаява протеини в организма. Добавката се абсорбира в дванадесетопръстника, свързва се с белтъците в кръвта и достига до черния дроб, далака, костния мозък. Отделя се с урината и потта. Може да бъде както емулгатор, така и стабилизатор, тоест тя е в състояние да запазва консистенцията на продуктите и да повишава вискозитета им. В хранителните продукти се използва и като стабилизатор на цвета.
Железният глюконат не е стабилен, изложен на въздух се окислява бавно. Разтваря се в топла вода, практически неразтворим е в етанол. Има pH между 4 и 5,5 (10% разтвор). Получава се при смесването на бариев сулфат и железен сулфат. В някои случаи тази хранителна добавка може да бъде генетично модифицирана. В някои страни е забранена за използване.
Други наименования: железен глюконат, E 579, ferrous gluconate. Химичната формула на железния глюконат е C12H24FeO14.
Употреба на добавката E 579/ железен глюконат
Добавката E 579 намира приложение при консервирането на маслини в качеството си на стабилизатор на цвета. Влиза в състава на растителни масла, за да ги обогати с желязо.
В медицината железният глюконат се използва за профилактика и лечение на желязодефицитна анемия, причинена от повишена нужда от желязо (по време на бременност и кърмене, както и след изгаряния); кървене (от всякакъв вид: често кървене от носа, язва на дванадесетопръстника, раждане, операция, хемороиди); недостатъчен прием на желязо от храната или нарушение на абсорбцията на минерала (поради хронична диария, болест на Крон, ентерит, синдром на малабсорбция и други).
Максималните нива на употреба за добавката E 579 в храни са 150 мг на литър или мг на килограм.
Въздействие върху човека
Страничните ефекти, дължащи се на употребата на добавката E 579 са алергични реакции, болки в корема, световъртеж, сърбеж по кожата, ерозивно-улцерозни увреждания на стомашно-чревния тракт. В качеството си на добавка може да предизвика диспептични симптоми, диария и да окаже токсично въздействие върху черния дроб и стомаха. Възможно е да причини алергични реакции, болки в гърба, гърдите или зъбобол. При продължителна употреба насърчава развитието на ерозивни и езвени лезии на стомашно-чревния тракт. В малки количества железният глюконат е безвреден.
Добавката E 579 е одобрена за безопасна от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) и Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Може да се добави в адаптирано мляко за кърмачета, но трябва да се има предвид, че е възможно да причини смърт при деца до 24 месеца в количества 1-2 грама. Добавката се влага и в животински лекарства, фуражи и подобни продукти.
dobavkam.net
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СУОНСЪН МУЛТИ ПЛЮС ЕНЕРДЖИ С ЖЕЛЯЗО капсули * 90 SW833
ПРОМОФЕРОХЕРБ таблeтки * 40
ЦИНК ГЛЮКОНАТ желирани таблетки 15 мг * 60 УЕБЪР НАТУРАЛС
НовЛИЕРАК СЕБОЛОДЖИ РЕГУЛИРАЩ ГЕЛ - ФЛУИД ПРОТИВ НЕСЪВЪРШЕНСТВА 40 мл
АВЕН КЛЕАНАНС СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ SPF 50+ 50 мл
ХАЯ ЛАБС КАЛИЕВ ГЛЮКОНАТ таблетки * 100
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Минерални соли
- Инфузия на железни препарати (вливане на желязо венозно)
- Каламинов лосион
- Желязо в кръвта
- E172 Железни оксиди и хидроксиди
- 10 храни, богати на желязо, за повишаване на хемоглобина
- Препарати, съдържащи желязо
- Ежедневният прием на желязо подобрява състоянието на жените в менструация
- Приблизително един на трима души страда от дефицит на желязо
- Изследване на феритин
- Полезни витамини и минерали при анемия
Коментари към E579 - Железен глюконат (Ferrous gluconate)