Начало Хранене Е-тата в храните Минерални соли E579 - Железен глюконат

E579 - Железен глюконат (Ferrous gluconate)

E579 - Железен глюконат (Ferrous gluconate) - изображение

Характеристика:

Железният глюконат се получава при смесването на бариев сулфат и железен сулфат. В някои случаи тази хранителна добавка може да бъде генетично модифицирана. Може да бъде както емулгатор, така и стабилизатор, т. е. тя е в състояние да запазва консистенцията на продуктите и да повишава вискозитета им. В някои страни е забранена за използване.

Употреба:

Добавката намира приложение при консервирането на маслини в качеството си на стабилизатор на цвета, влиза в състава на растителни масла, за да ги обогати с желязо.

Въздействие върху човека:

Като лекарствен продукт железният глюконат е необходим, за да се набави необходимото количество желязо в организма при дефицит на такова. Веществото поддържа баланса на желязо в тялото, използва се при терапии и профилактика срещу желязодефицитна анемия. Странични ефекти, дължащи се на употребата му са: алергични реакции, болки в корема, световъртеж, сърбеж по кожата, ерозивно-улцерозни увреждания на стомашно-чревния тракт. В качеството си на хранителна добавка може да предизвика диспептични симптоми, диария и оказва токсично действие върху черния дроб и стомаха. В малки количества е безвредна.

4.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеНовиниСнимкиФизиологияАлт. медицинаСъставкиСпортХранене при...ИзследванияЛайфстайлБотаникаСоциални грижиИсторияТестовеПроизводителиХрани и ястия