Начало Хранене Е-тата в храните Минерални соли E585 - Железен лактат

E585 - Железен лактат (Ferrous lactate)

E585 - Железен лактат (Ferrous lactate) - изображение

Характеристика:

Хранителната добавка Е 585 (железен лактат) се отнася към групата на стабилизаторите. Тя представлява прах със зелено-бял цвят, разтворимостта му във вода не е добра, а в алкохол изобщо не се разтваря. Е 585 е фиксатор на цвета.

Употреба:

Железният лактат се използва в хранително-вкусовата промишленост при производството на диетични продукти, също за фиксиране черния цвят на маслините. Във фармацевтиката намира приложение във вид на лекарство, което се употребява при терапии и профилактика срещу желязодефицитна анемия.

Въздействие върху човека:

Веществото повишава нивото на желязо в кръвта, премахва анемичния синдром (слабост, световъртеж, изтощение), стимулира хемопоетичната функция. Странични ефекти от употребата на продукта са: диспепсия (гадене, повръщане), главоболие. Хранителната добавка води до образуването на тумори при проведени опити върху мишки след подкожно въвеждане. За човека тя се приема за относително безопасна при прибавянето й в храни.

4.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеНовиниСпортХранене при...СнимкиАлт. медицинаФизиологияСъставкиИзследванияЛайфстайлБотаникаСоциални грижиИсторияТестовеПроизводителиХрани и ястия