E325 - Натриев лактат (Sodium lactate)
Характеристика
Е 325 е хранителна добавка, която се отнася към групата на антиоксидантите. От химична гледна точка, това е натриева сол на млечна киселина. Добавката изпълнява роля на средство за отстраняване на влагата, поглъща я идеално от хранителните продукти, засилва антиокислителното им действие. На външен вид веществото представлява еднородна сиропообразна течност, без наличието на каквито и да било частици и утайки. Киселинността на 1%-ия разтвор е 6,7-7,6. Плътността на 50% разтвор - 1,28. Разтворимостта във вода е отлична. Натриевият лактат се получава чрез неутрализиране на млечна киселина.
Употреба
Този лактат намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост. Използва се за приготвяне на хлебни изделия, при замразени и вакуумирани месни продукти, защото добавката удължава срока на годност. По време на консервиране на зеленчуци, натриевият лактат помага за достигане на еднородността на саламурата и подобрява вкуса на продуктите, в чиито състав влизат маслини, домати, корнишони и лук. Е 325 се употребява при направата на кремове, коктейли, ликьори, за да се удължи срокът им на годност и да се подобрят органолептичните им свойства. Хранителната добавка намира приложение при производството на различни бонбони (карамелени, желирани), топени сирена; увеличава действието на антиоксидантите и е отлично антибактериално средство; в козметиката - за приготвянето на течни сапуни и шампоани; съдържа се в някои лекарства.
Въздействие върху човека
Натриевият лактат е забранен за употреба, защото не е преминал всички необходими тестове е проучвания. Няма точно определени максимално допустими дневни дози. Хората с непоносимост към лактоза не трябва да приемат добавката.
Коментари към E325 - Натриев лактат (Sodium lactate)