E326 - Калиев лактат (Potassium lactate)
Характеристика
Калиевият лактат или Е 326 е с международно наименование Potassium Lactate. Това е хранителна добавка, която се отнася към групата на антиоксидантите. Представлява калиева сол на млечна киселина. Калиевият лактат изпълнява роля на регулатор на киселинността, заместител на сол, емулгираща сол и овлажнител. Съществува само под формата на разтвор, който се получава с помощта на млечна киселина и примеси (карбонати и соли на полимлечна киселина).
Добавката Е 326 се разтваря добре в алкохол и вода.
Употреба
Тъй като калиевият лактат се усвоява и разтваря лесно, той е отлично минерално вещество и микроелемент. Добавката се използва като заместител на готварската сол и като уплътнител при растителните тъкани в обработката на плодове и зеленчуци. Благодарение на антиоксидантните си свойства, Е 326 се добавя заедно с други антиоксиданти в замразените продукти, за да удължи срока им на годност и да предотврати увреждане вследствие на окисление на мазнини. Като овлажняващо средство намира приложение в козметиката.
Калиев лактат се съдържа в сирена, сладкарски изделия и бебешка храна.
Въздействие върху човека
Няма определено допустимо дневно количество за добавката. Не са посочени и възможни опасности по отношение на хигиенните стандарти. Не е желателна употребата на веществото в храните за бебета и деца. Хората, които имат непоносимост към лактоза също не трябва да консумират продукти със съдържание на Е 326. Калиевият лактат е разрешен за използване в качеството си на киселинен регулатор в маргарини, консервирани бульони и супи, също в конфитюри, мармалади, желета, плодови консерви за поддържане на киселинност в рамките на 2,9-3,5. В хранителните продукти намира приложение като сол и антиоксидант, включително при консервирането на плодове и зеленчуци. В хлебните, тестените и сладкарски изделия се употребява като подобрител.
Коментари към E326 - Калиев лактат (Potassium lactate)