E252 - Калиев нитрат (Potassium nitrate)
Характеристика на калиев нитрат
Хранителната добавка Е 252 е предназначена за запазване на продуктите, спирайки размножаването на гъбички и бактерии. Калиевият нитрат представлява кристален прах без мирис и цвят, разпада се при температура от 400 градуса, отделяйки кислород и може да влезе в реакция със запалими материали. По-рано са получавали нитрата от дървесна пепел и варовик, но днес той се извлича от растенията.
Е 252 е забранена в много страни по света или употребата й е ограничена.
Употреба
Добавката се използва широко в месните продукти и сирената. Калиев нитрат има в различни колбаси, наденици, месни консерви. Високото съдържание на нитрата може да промени цвета на продуктите и поради това си свойство го използват при производството аншоа.
Калиевият нитрат няма голямо антимикробно действие. Използва се:
- в стъкларството;
- в направата на ракетно гориво;
- като съставна част на барут;
- като подобрител;
- в профилактични пасти за зъби.
Въздействие върху човека
При употребата на калиев нитрат в производството на хранителни продукти, той, практически без контрол, се превръща в нитрити, което е може да навреди на здравето. Някои страни се отказват изцяло от използването му. Изключително важно е да се отбележи, че продължителната и прекалена консумация на продукти със съдържание на консерванта, води до развиване на анемия и бъбречни заболявания. При поглъщане на голямо количество от продукта задължително ще се появят остри стомашни болки, повръщане, некоординирани движения и мускулна слабост, възможни нарушения на пулса и аритмия. Хранителната добавка Е 252 нарушава кислородния баланс в кръвта, което предразполага към появата на задух при астматици и обостряне на бъбречни заболявания.
Консервантът се отнася към групата на канцерогените, рисков фактор е и води до появата на различни туморни образувания. Абсолютно противопоказно е добавката да се употребява от деца.
Коментари към E252 - Калиев нитрат (Potassium nitrate)