Начало Хранене Е-тата в храните Минерални соли E536 - Калиев фероцианид

E536 - Калиев фероцианид (Potassium ferrocyanide)

E536 - Калиев фероцианид (Potassium ferrocyanide) - изображение

Характеристика:

Калиевият фероцианид представлява кристален прах или кристали. Във вода веществото се разтваря добре, в етер, пиридин, етил ацетат, етанол и анилин е неразтворимо. Въпреки че добавката Е 536 е разрешена за използване в хранително-вкусовата промишленост в много страни, сама по себе си тя е силно токсична. Освен това, в нея се съдържат, под формата на примеси, такива вещества като цианид и циановодородна киселина.

Употреба:

В хранително-вкусовата промишленост калиевият фероцианид намира приложение основно като съставка, която предотвратява слепването и образуването на бучки. Преди всичко Е 536 влиза в състава на фино смляната готварска сол. Добавката се използва и при приготвянето на колбасите. За наличието й в тях може да разберете по белите налепи върху обелката. Калиевият фероцианид влиза в състава и на някои вина при деметализирането им (пречистване на виното от катионите на тежките метали).

Освен в хранително-вкусовата промишленост, веществото намира приложение и за оцветяване на коприната, при приготвянето на багрила.

В химическата индустрия Е 536 се употребява при производството на цианид, цветна хартия, ферити. С помощта на калиев фероцианид се получава синилна киселина.

Въздействие върху човека:

Предвид токсичността на хранителната добавка Е 536, са въведени строго регулирани стандарти по отношение на употребата й. В солта количеството от веществото може да бъде най-много 10 мг/кг, във вината не трябва да има остатък от веществото. Ако допустимите технологични норми се спазват, калиевият фероцианид не представлява опасност за човешкото здраве. В същото време е недопустимо попадането на веществото в дихателните пътища при работа с него в химическата промишленост или при изготвянето на самата добавка. Вдишването на парите, отделяни вследствие на реакциите с други вещества, може да провокира астматичен пристъп, дразнение на бронхите, кашлица.

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеСъставкиФизиологияЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияПатологияЛюбопитноИзследванияБотаникаНовиниСоциални грижиЛайфстайлАлт. медицинаСпортХранене при...ИсторияТестовеСнимкиХрани и ястияПроизводители