E202 - Калиев сорбат (Potassium sorbate)
Характеристика
Калиевият сорбат е безопасен консервант и често се използва за обработка на хранителни продукти, особено зеленчукови консерви, яйчни полуфабрикати, месни и рибни продукти, плодови сокове, безалкохолни напитки. Употребява се също при направата на козметични средства. Разрешен е за употреба в повечето страни. Максималното количество, което се допуска в суровините и готовите продукти, е от 0,1 до 0,2%.
Е 202 се получава от сорбинова киселина при неутрализирането на калиев хидроксид. На външен вид представлява бяло прахообразно вещество, понякога гранулирано, има лек сладък вкус и няма мирис. Съхранява се в затворени кутии на прохладни и защитени от пряка слънчева светлина места. Използва се във всички отрасли на хранително-вкусовата промишленост като консервант. Това е най-разтворимата от солите на сорбиновата киселина във водна среда при температура 50-60 С. При разтварянето се освобождава сорбинова киселина, която е и активно вещество. Активността се проявява по отношение на плесена, клетките на дрождите и аерофилните бактерии. Ефектът е реален в среда с киселинност от 2 до 6,5 pH.
Употреба
Е 202 се добавя към продукти със слабокиселинна среда заедно с натриев бензоат, което предотвратява развитието на млечнокисели бактерии. Калиевият сорбат се използва в приготвянето на сирена, както по време на узряването на твърдите видове, така и при съхранението им. Обработката на колбаси с веществото, потиска растежа на гъбичките. Добавката намира широко приложение при консервиране на мариновани зеленчуци, защото не намалява въздействието на млечнокиселата ферментация, необходима за консервирането.
Калиевият сорбат е популярен и сред консервираните плодови сокове, защото предпазва от плесен и ферментиране. Използва се за емулсии от типа на "вода в масло" или обратно (майонеза, например).
Веществото намира приложение в козметиката в направата на кремове, шампоани, лосиони.
Въздействие върху човека
Дневното количество от веществото не трябва да надвишава 25 мг на 1 кг телесно тегло. Предпочита се пред останалите консерванти, заради хигиенната си безопасност.
Коментари към E202 - Калиев сорбат (Potassium sorbate)