E203 - Калциев сорбат (Calcium sorbate)

Характеристика
Консервантът калциев сорбат е синтетично вещество, което се получава от горещ воден разтвор на сорбинова киселина чрез взаимодействието му с калциев хлорид.
Е 203 се разтваря добре във вода, а в мазнини е неразтворим. Представлява бял прах, който няма мирис и вкус. Калциевият сорбат, въпреки наличието на само две двойни връзки в молекулата, в твърдо състояние е много устойчив, разпада се при температура 400 С. В разтворите, при наличие на кислород, започва процес на окисление, който се изразява в покафеняване.
Употреба
Калциевият сорбат се използва основно в производството на фунгистатични опаковъчни материали и покрития, за обработка на сирена и колбаси (при направата и съхранението им). Средната концентрация е от 2 до 4 г/м3 в опаковъчния материал. Разрешено е използването му в качеството на консервант (индивидуално или в комбинация с други консерванти) за маргарини, напитки, мармалади, захаросани плодове, сосове, кисели млека и други ферментирали продукти, риба. Със суспензия на калциев сорбат обработват узряващото твърдо сирене, добавя се към замразени полуфабрикати (пица, равиоли, пелмени). Използва се в козметиката за увеличаване срока на годност на кремове, шампоани, лосиони.
Въздействие върху човека
Хранителните добавки се появяват отдавна, днес трудно ще се намерят хора, които не са се сблъсквали с тях под някаква форма. По-голямата част от продуктите включват цял списък с вещества, които невинаги действат благоприятно върху организма. В известна степен това се отнася и за Е 203. Този консервант дразни лигавицата на очите и здравата кожа, а при много чувствителни хора се появява обрив. Понякога се наблюдават алергични реакции, поведенчески проблеми и симптоми на астма.
Препоръчвана дневна доза: не повече от 25 мг на 1 кг телесно тегло.
Коментари към E203 - Калциев сорбат (Calcium sorbate)