E509 - Калциев хлорид (Calcium chloride)

Характеристика:
Хранителната добавка Е 509 представлява безцветни кристали с високи хигроскопични свойства. Безводният калциев хлорид има бързоразтапящи се бели късове. Дихидратът на веществото може да се опише като твърди и леснотопящи се зърна или частици. Калциевият хлорид се разтваря добре във вода и етанол. Получава се при производството на сода като страничен продукт. Също и при нагряване на белина.
Употреба:
Е 509 се използва в хранително-вкусовата промишленост при производството на сирене, кашкавал, извара. Често се добавя в зеленчукови консерви (краставички, домати, царевица, зелен грах); също в плодови (включително и от горски плодове), за да се предотврати омекването им. Добавката намира приложение в млечните продукти основно, за да подобри съсирването на млякото (в приготвянето на сирена и продукти от извара). Освен това, калциев хлорид се прибавя при направата на сухи млека и сметани, кондензирано мляко, заквасена сметана, картофено пюре на прах. Често се използва и в мармалади и в производството на бира; в лекарства за спиране на кървене и алергии. В строителството се употребява за по-бързо втвърдяване на бетона. Намира приложение като хладилен агент (фреон), антифриз.
Въздействие върху човека:
Известни са много положителни действия на Е 509 върху човешкия организъм. В медицината калциевият хлорид се използва при дефицит на калций, необходим за предаването на нервните импулси и мускулните контракции. Той влияе върху работата на миокарда, съсирването на кръвта и формирането на костната тъкан. Благодарение на веществото е възможно да се предотврати развитието на възпалителен процес и да се повиши устойчивостта на човешкия организъм към различни инфекции.
ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА
СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ
КатегорияЕ-тата в хранитеЛеченияЗдравни съветиНормативни актове- НАРЕДБА за изменение и допълнение на Наредба № 47 от 2004 г. за изискванията към хранителните добавки (обн., ДВ, бр. 5 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 90 от 2005 г. и бр. 44 от 2007 г.)
- ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 187 от 12.08.2005 г. за изменение и допълнение на Наредбата за изискванията към храните със специално предназначение, приета с ПМС № 249 от 6.11.2002 г., обн., ДВ, бр. 107 от 15.11.2002 г., в сила от 1.04.2004 г.
- 7 неща, които задължително да ядем, за да имаме здрави кости
- Минералите, които ни помагат да живеем качествено
- Изплащат пенсиите от 7 декември
- През ноември ще се разбере дали пенсионерите ще получат добавки за Коледа
- Добавка, използвана от маите, предпазва от рак на кожата
- Най-разпространените салати в страната почти не съдържат естествени добавки
- Антикатаболни хранителни добавки, предпазващи мускулите от разпад
- Черен шоколад – върховната добавка за високи спортни резултати според учените
- 10 хранителни продукта, в които има повече калций, отколкото в изварата - част 1
- Хранителни добавки и спорт
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА