Начало Хранене Е-тата в храните Минерални соли E509 - Калциев хлорид

E509 - Калциев хлорид (Calcium chloride)

E509 - Калциев хлорид (Calcium chloride) - изображение

Характеристика:

Хранителната добавка Е 509 представлява безцветни кристали с високи хигроскопични свойства. Безводният калциев хлорид има бързоразтапящи се бели късове. Дихидратът на веществото може да се опише като твърди и леснотопящи се зърна или частици. Калциевият хлорид се разтваря добре във вода и етанол. Получава се при производството на сода като страничен продукт. Също и при нагряване на белина.

Употреба:

Е 509 се използва в хранително-вкусовата промишленост при производството на сирене, кашкавал, извара. Често се добавя в зеленчукови консерви (краставички, домати, царевица, зелен грах); също в плодови (включително и от горски плодове), за да се предотврати омекването им. Добавката намира приложение в млечните продукти основно, за да подобри съсирването на млякото (в приготвянето на сирена и продукти от извара). Освен това, калциев хлорид се прибавя при направата на сухи млека и сметани, кондензирано мляко, заквасена сметана, картофено пюре на прах. Често се използва и в мармалади и в производството на бира; в лекарства за спиране на кървене и алергии. В строителството се употребява за по-бързо втвърдяване на бетона. Намира приложение като хладилен агент (фреон), антифриз.

Въздействие върху човека:

Известни са много положителни действия на Е 509 върху човешкия организъм. В медицината калциевият хлорид се използва при дефицит на калций, необходим за предаването на нервните импулси и мускулните контракции. Той влияе върху работата на миокарда, съсирването на кръвта и формирането на костната тъкан. Благодарение на веществото е възможно да се предотврати развитието на възпалителен процес и да се повиши устойчивостта на човешкия организъм към различни инфекции.

4.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛеченияЗдравни съветиНормативни актовеФизиологияЛюбопитноАлт. медицинаИсторияСоциални грижиНовиниЛайфстайлСпортХранене при...СъставкиПатологияЗаболявания (МКБ)СнимкиИзследванияБотаникаКлинични пътекиТестовеПроизводителиХрани и ястия