E201 - Натриев сорбат (Sodium sorbate)
Характеристика
Натриевият сорбат е един от най-разпространените консерванти - вещества, удължаващи срока на годност на хранителните продукти, предпазват ги разваляне, бактерии, вируси. На външен вид представлява кристален бял прах, лесно се поддава на окисляване и топене. Характеризира се със способност да предпазва биологичните суровини от мухлясване при взаимодействие със съставките на продуктите, запазвайки свойствата им.
Натриевата сол превъзхожда значително самата киселина по разтворимост във вода, това улеснява използването й. Процесът започва с приготвянето на разтвор на натриев бикарбонат. След това се прави аскорбинова киселина, в резултат на химична реакция се получава сол, която се използва за консервиране.
Употреба
Натриевият сорбат се използва широко при приготвянето на плодове, зеленчуци, сокове, напитки. Среща се в захаросаните плодове, сирената, сладките сосове, сухите плодове, ферментирало мляко, замразени полуфабрикати, месни и рибни продукти, плодови салати, маргарин, топени сирена, безалкохолни напитки, сладкиши и др. В 11 хранителни стандарти може да се намери E-201, т.е. това е разрешен консервант.
Въздействие върху човека
Препоръчваната дневна доза Е 201 е от 0 до 25мг/кг телесно тегло.
Неблагоприятното въздействие на добавката върху организма се изразява в появата на алергични реакции (зачервяване или сърбеж на кожата). Ако не надвишавате посочените количества, натриевият сорбат се понася добре от организма.
Коментари към E201 - Натриев сорбат (Sodium sorbate)