E261 - Калиев ацетат (Potassium acetate)
Характеристика
Калиевият ацетат се среща и под наименованието калиев диацетат, представлява бели и безцветни кристали, които имат слаб алкален вкус и се разтапят на открито. Кристалите се разтварят отлично във вода, но са неразтворими в етер.
Е 261 е консервант, който предотвратява размножаването на бактерии и гъбички, също така е стерилизираща добавка. Неин източник е оцетната киселина. Калиевият ацетат и токсичен, колкото и оцетната киселина.
Употреба
Калиевият ацетат смекчава прекалено киселия вкус на оцетната киселина, сдържаща се в различните продукти. Е 261 намира приложение в хранително-вкусовата промишленост и във фармакологията като регулатор на киселинността и като консервант. Използва се при направата на червени и плодови сосове, кисели краставици, сирена. Във фармакологията - влиза в състава на диуретиците.
Въздействие върху човека
Калиевият ацетат е определен за безвреден, но има и някои противопоказания. Не е препоръчителна консумацията на продукти, които го съдържат, от хора със заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците, пикочните пътища, черния дроб и жлъчката. Допустима е употребата при незначителни проблеми със стомашно-чревния тракт, но с изключително внимание. Добре е да не се приема от хора, склонни към алергични реакции.
Хигиенни стандарти
- допустими граници на употреба - без ограничение
- максимално допустимо количество във въздуха (в помещения) - до 5мг/м3, определено като трето ниво на опасност.
Позволено е съдържание на калиев ацетат в хлебни изделия, в консервирани плодове и зеленчуци. Недопустимо е използването на веществото в бебешките храни.
Коментари към E261 - Калиев ацетат (Potassium acetate)