E264 - Амониев ацетат (Ammonium acetate)
Характеристика
Амониевият ацетат се отнася към групата на консервантите, използва се за запазване качеството на продуктите, спирайки размножаването на бактериите и гъбичките. Може да се употребява като регулатор при узряването на виното.
Амониевият ацетат се получава при взаимодействието на амониев карбонат с ледена оцетна киселина. На външен вид представлява безцветни кристали със слаб алкален вкус. Синоним – оцетенокисел амоний. Температурата му на топене е около 114 градуса. Разтворимост: във вода - бързо се разтваря, в етери – добра, а в ацетон - не добра разтворимост.
Употреба
Е 264 има способността да смекчава прекалено киселия вкус на оцетната киселина в продуктите, намира приложение като фиксатор при боядисване на вълна и като диуретик.
Въздействие върху човека
Амониевият ацетат се усвоява напълно от организма, но киселината, отделяща си при реакция, има слабо дразнещо действие с неспецифичен характер. Няма определени дневно допустими количества. Добавката Е 264 се употребява често в химическата промишленост, затова основно изискване при работа с веществото е строгото спазване на правилата за безопасност на труда и техническа безопасност. Както повечето хим. вещества, и Е 264 може да предизвика алергични реакции и изгаряния по кожата. При попадане на веществото в очите, върху кожата или при вдишване измийте мястото с чиста вода и се обърнете към лекар!
Коментари към E264 - Амониев ацетат (Ammonium acetate)