E527 - Амониев хидроксид (Ammonium hydroxide)
Характеристика на амониевия хидроксид
Добавката Е 527 се използва в хранително-вкусовата промишленост в качеството си на емулгатор и регулатор на киселинността. Известна е под наименованието амониев хидроксид. Използва се за предпазване на хранителните продукти от бактерии и патогени, причиняващи хранителни заболявания. E 527 е одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата добавка. Представлява безцветна, бистра течност с остър до слаб характерен мирис на амоняк. Има добра разтворимост във вода. Получава се от синтетични суровини, а именно от амонячна вода, получена при взаимодействието на коксов газ с вода, която се преобразува в кондензат при охлаждането на газа.
Употреба на добавката E 527
Основното предназначение на хранителната добавка е да регулира киселинността. Е 527 се използва като консервант при приготвянето на какаови продукти, карамелени бонбони, шоколад, сирене, кисело мляко, понички, торти, бисквити и месо. Въпреки че не добавя никакъв вкус на продуктите, добавката предотвратява замърсяването им с потенциално вредни бактерии и патогени. Проучвания показват, че амонячният хидроксид е полезен в борбата с бактерията E. coli, която е една от най-честите причини за болести, предавани с храна. Добавката директно атакува бактерията, предотвратявайки размножаването и разпространението й. Най-често намира приложение като течна тор, в производството на почистващи препарати и във фармацевтиката.
Въздействие върху човека
Е527 представлява голяма опасност за здравето, ако се използва в големи количества при производството на продуктите. Добавката е забранена в някои страни (Австрия, Великобритания, Нова Зеландия). При контакт с очите може да доведе до язва на конюнктивата и роговицата, изгаряне на очите и временна загуба на зрението. Амониевият хидроксид причинява дразнене на кожата, контактът с него може да доведе до силно дразнене и изгаряния. Поглъщането му може да причини повръщане, гадене, дразнене на стомаха и в някои случаи перфорация, засягаща централната нервна система, депресия, шок, конвулсии и белодробен оток.
Вдишването на малки количества от амониевия хидроксид може да предизвика дразнене в носа (кихане, кашлица). Излагането на високи концентрации може да причини белодробен оток, шок, конвулсии, цианоза или депресия. Хроничната експозиция може да причини бронхит, конюнктивит или дерматит.
Лични предпазни средства
Не носете контактни лещи, когато работите с амониев хидроксид. Използвайте защитни очила, за да се предпазите от пръски. Използвайте подходящи ръкавици и защитно облекло, за да предотвратите контакт с кожата, а при контакт с очите, незабавно измийте с течаща вода.
Ако концентрацията на амониев хидроксид във въздуха е 300 ppm или по-висока, носете дихателен апарат, покриващ цялото лице.
Съхранявайте добавката в затворени, стъклени или пластмасови съдове, защитени от топлина и несъвместими вещества, които измийте старателно след работа. Избягвайте да вдишвате прах, пари, изпарения или газ от веществото.
Противопожарни мерки
Амониевият хидроксид не е запалима течност, но амонячният газ е запалим и дразнещ за очите, кожата и дихателните пътища. Използвайте сухи химикали, въглероден диоксид, водни спрейове или устойчиви на алкохол пеногасители, за да изгасите възникнали малки пожари. Носете подходящо защитно облекло, за да предотвратите контакт с кожата и очите.
tri-mach.com
Коментари към E527 - Амониев хидроксид (Ammonium hydroxide)