E503 - Амониеви карбонати (Ammonium carbonates)
Характеристика
Амониевият карбонат представлява бели, розови, сиви или безцветни кристали, отделящи изразен мирис на амоняк. Веществото се получава по синтетичен път. Е 503 се разтваря добре във вода, неустойчива е във въздух и в разтвор, а при температура от 18-24 градуса започва да отделя амоняк и да се превръща в амониев бикарбонат. При температура от 60 С се разпада на вода, въглероден диоксид и амоняк.
Амониевият карбонат са получавали от органични азотисти продукти (нокти, рога, коса) чрез дестилация при висока температура. Днес в промишлени количества Е 503 се произвежда при нагряване на смес от амониев хлорид или при взаимодействието на вода с амоняк в условията на бързо охлаждане.
Употреба
В хранително-вкусовата промишленост Е 403 намира приложение като заместител на содата и маята в производството на хлебни изделия и в сладкарството (бисквити, торти, шоколадови изделия, гевречета и др.). Освен това амониевият карбонат се използва във фармацевтиката при производството на сиропи против кашлица, амоняк. Много козметични компании включват в състава на декоративната козметика (грима) амониев карбонат, който изпълнява роля на стабилизатор на наситеността на цвета. Често Е 503 намира приложение във винопроизводството, също така се добавя в състава на пожарогасителите.
Въздействие върху човека
Хранителната добавка Е 503 се приема за потенциално опасна, поради възможността да отделя амоняк. В същото време съществува мнение, че тъй като амонякът и въглеродният диоксид при термична обработка на продукта се изпаряват, то в готовата продукция от сложното вещество остава само едната съставка - водата, следователно вредата от амониевия карбонат не е релевантна. Веществото е вредно и опасно само в изходното си състояние.
Коментари към E503 - Амониеви карбонати (Ammonium carbonates)