E500 - Натриеви карбонати (Sodium carbonates)
Характеристика
Натриевият карбонат представлява безцветни кристали, може да се срещне и под формата на гранулиран или кристален прах. Веществото се разтваря добре във вода, в етанол практически е неразтворимо.
Употреба
Е 500 основно се употребява в качеството си на стабилизатор при обработката на месни продукти. Преди всичко, това са варени, пушено-варени изделия със съдържание на месо (кренвирши, варени и пушени колбаси, месни рула и др.). Натриев карбонат се среща още в състава на продуктите с наличие на какао в тях (шоколад, бонбони, мусове и др.) и на сухо мляко. Под формата на набухвател се използва при всякакви печива, хлебни и сладкарски изделия.
Освен в хранително-вкусовата промишленост, добавката се употребява в производството на стъкла, при направата на сапуни, при производството на алуминий, целулоза, пигменти.
Въздействие върху човека
При прекалена консумация на продукти със съдържание на добавката са възможни: затруднено дишане, прилошаване, остра стомашна болка. Е 500 действа неблагоприятно върху черния дроб, може да бъде причина за появата на обриви по челото, ръцете и главата.
Коментари към E500 - Натриеви карбонати (Sodium carbonates)