Начало Хранене Е-тата в храните Консерванти E262 - Натриев ацетат, Натриев диацетат

E262 - Натриев ацетат, Натриев диацетат (Sodium acetate, Sodium diacetate)

E262 - Натриев ацетат, Натриев диацетат (Sodium acetate, Sodium diacetate) - изображение

Характеристика:

Натриевият ацетат е сол на оцетната киселина и е разрешен за употреба в хранително-вкусовата промишленост като добавка от групата на консервантите. Получава се при суха дестилация на дървесина, отнася се към солите на слаби киселини, които разтворени в бъдеще, може да се използват за запазването на постоянни стойности на рН.

Употреба:

Натриевият ацетат се употребява при приготвянето на различни оцветители и такива химични производни като: винил ацетати, оцетен анхидрид, в оцветяването и дъбенето на кожи. В медицината намира приложение в качеството си на алкално средство, в строителството - предотвратява замръзването на бетона по време на транспортиране и др.

Въздействие върху човека

Натриевият ацетат е силен алерген. Абсолютно противопоказен е за хора с бъбречни заболявания. Тъй като веществото се използва главно с промишлени и химични цели и е химически активно производно, за да се избегне вредното въздействие върху човека, специалистите съветват хората, които работят с него, да спазват стриктно всички мерки за безопасност и правилата за безопасност на труда на съответния завод.

В бита и хранително-вкусовата промишленост натриевият ацетат се явява краен продукт при реакции на обикновена сода за хляб и оцет. Използва се за консервиране и приготвяне на храна, може да влиза в състава на някои лекарства.

В разумни количества веществото е безвредно и не е канцерогенно. Разрешено е като хранителна добавка в почти всички страни по света. Ацетатите могат да бъдат опасни само в промишлени концентрации.

3.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛюбопитноНормативни актовеЗдравни съветиАнкетиСъставкиСпортНовиниВидеоАлт. медицинаСоциални грижиИзследванияЛайфстайлЛеченияХранене при...Физиология