E442 - Амониеви фосфатиди (Ammonium phosphatides)
Характеристика
Амониевите фосфатиди са стабилизиращи вещества, запазващи вискозитета и консистенцията на хранителните продукти. Добавката има структура на прозрачни кристали или на бял кристален прах, мирисът е на амоняк.
Е 442 може частично да се използва като емулгатор за по-лесното получаване на различни емулсии.
Употреба
Веществото се намира приложение като набухвател за смеси и в производството на квас. Употребява се:
- в производството на хартия, различни тъкани, като съставка при запояването на мед, бронз, цинк, олово;
- като минерална добавка и регулиращо киселинността вещество;
- в качеството си на воден разтвор за стимулиране производството на малц и млечна киселина;
- като подобрител в хлебопроизводството и в направата на плодови вида; и други.
Въздействие върху човека
Максимално допустимата дневна доза от добавката е 80 мг на 1 кг телесно тегло. Използването й в бебешка и диетична храни е забранено. Е 442 може да предизвика алергични реакции и раздразнение на лигавиците.
Храни със съдържание на амониеви фосфатиди трябва да се избягват от хора със стомашни заболявания и нарушени обменни процеси.
Коментари към E442 - Амониеви фосфатиди (Ammonium phosphatides)