E624 - Моноамониев глутамат (Monoammonium glutamate)
Характеристика
Моноамониевият глутамат представлява кристален прах или кристали с бял цвят. Няма определен мирис, но има характерен вкус. Хранителната добавка се разтваря добре във вода, получава се чрез микробиологичен синтез. Човешкият организъм я усвоява и преработва като нуклеинова киселина.
Употреба
В хранително-вкусовата промишленост Е 624 се използва изключително малко, а напоследък дори изобщо не се среща в хранителни продукти. В някои страни веществото е забранено за употреба в тази област, поради възможни неблагоприятни въздействия върху здравето.
Въздействие върху човека
При надвишаване на препоръчваната доза амониевият глутамат може да предизвика главоболие, да бъде причина за слабост и летаргия у хората. В някои случаи се наблюдава учестено сърцебиене. Е 624 предизвиква и развитието на т. нар. "синдром на китайските ресторанти", който се изразява в появата на изтръпване в областта на врата, гърба, тила, гадене, стомашно разстройство. Максимално допустимото количество от добавката е не повече от 120 мг на 1 кг телесно тегло.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Усилващи вкус и аромат
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- E220 Серен диоксид
- Добавки в помощ на щитовидната жлеза
- Полезни свойства на цинк
- E1201 Поливинилпиролидон
- E1520 Пропиленгликол
- E216 Пропил р-хидрокси бензоат
- Полезни свойства на хром
- E340 Калиеви фосфати
Коментари към E624 - Моноамониев глутамат (Monoammonium glutamate)