E622 - Монокалиев глутамат (Monopotassium glutamate)
Характеристика
Хранителната добавка Е 622 или монокалиев глутамат представлява кристали или кристален прах с чист бял цвят. Тя няма изразен мирис, вкусът е характерен, разтворимостта във вода е добра, ниска степен на разтворимост в етанол. Калиевият глутамат се получава чрез микробиологичен синтез.
Употреба
Добавката Е 622 понякога се използва за подсилване на вкуса и аромата на сухи бульони, много кулинарни специалитети и продукти, полуфабрикати и всякакви чипсове, сухари, месни и рибени консерви. Но най-често за такива цели се употребява натриев глутамат.
Човешкият организъм усвоява веществото като нуклеинова киселина, абсорбира я и я преработва. Добавката може да прояви странични ефекти и разстройства под формата на гадене, диария, колики, слабост и влошено здравословно състояние при хора, склонни към алергични реакции или със слаба храносмилателна система.
Максималното количество калиев глутамат, допустимо да се приема дневно, е 120 мг на 1 кг телесно тегло. В готови супи, бульони и някои други продукти съдържанието на Е 622 достига до 10 г/кг.
Коментари към E622 - Монокалиев глутамат (Monopotassium glutamate)