E622 - Монокалиев глутамат (Monopotassium glutamate)

Характеристика
Хранителната добавка Е 622 или монокалиев глутамат представлява кристали или кристален прах с чист бял цвят. Тя няма изразен мирис, вкусът е характерен, разтворимостта във вода е добра, ниска степен на разтворимост в етанол. Калиевият глутамат се получава чрез микробиологичен синтез.
Употреба
Добавката Е 622 понякога се използва за подсилване на вкуса и аромата на сухи бульони, много кулинарни специалитети и продукти, полуфабрикати и всякакви чипсове, сухари, месни и рибени консерви. Но най-често за такива цели се употребява натриев глутамат.
Човешкият организъм усвоява веществото като нуклеинова киселина, абсорбира я и я преработва. Добавката може да прояви странични ефекти и разстройства под формата на гадене, диария, колики, слабост и влошено здравословно състояние при хора, склонни към алергични реакции или със слаба храносмилателна система.
Максималното количество калиев глутамат, допустимо да се приема дневно, е 120 мг на 1 кг телесно тегло. В готови супи, бульони и някои други продукти съдържанието на Е 622 достига до 10 г/кг.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАГНАЛАБС СИНУС МАГНА сироп 125 мл
НовМАТИСЪН КЕЛТСКА МОРСКА СОЛ ЕДРА 400 г
НОВАЛАК ALLERNOVA AR 0-36 месеца 400 г
НовОСТРОВИТ МАГНЕЗ МАКС SKURCZ таблетки * 60
КОКСАМИН таблетки 1000 мг * 60 ХЕРБАМЕДИКА
ФРЕЗУБИН 2 ККАЛ С ФИБРИ ВКУС КАПУЧИНО 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Усилващи вкус и аромат
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Изследване на електролити
- E536 Калиев фероцианид
- E220 Серен диоксид
- E635 Динатриев 5-рибонуклеотид
- E224 Калиев метабисулфит
- Изследване на калий (K) в кръвта
- E340 Калиеви фосфати
- E627 Динатриев гуанилат
Коментари към E622 - Монокалиев глутамат (Monopotassium glutamate)