Начало Хранене Е-тата в храните Антиоксиданти E329 - Магнезиев лактат

E329 - Магнезиев лактат (Magnesium lactate)

E329 - Магнезиев лактат (Magnesium lactate) - изображение

Характеристика:

Магнезиевият лактат е хранителна добавка, която се отнася към групата на антиоксидантите. Това е натриева сол на млечната киселина. Веществото представлява бял кристален прах.

Основни функции: регулира киселинността, замества солта, емулгираща сол.

Магнезиевият лактат се разтваря отлично в алкохол и вода. Получава се от млечна киселина (която се усвоява добре от организма) и добавянето на примеси - соли на полимлечната киселина и карбонати.

Употреба:

Тъй като добавката се разтваря и усвоява лесно, тя е отлично минерално вещество и микроелемент. Е 329 се използва като заместител на готварската сол и при преработката на плодове и зеленчуци. Благодарение на антиокислителните си свойства, се употребява заедно с други антиоксиданти в замразените продукти, за да удължи годността им и да се предотвратят пораженията от окисляването на мазнините. Магнезиевият лактат се добавя като киселинен регулатор в маргарини, консервирани плодове и зеленчуци, мармалади, желета, конфитюри. В някои страни е разрешен да се използва като подобрител в брашното за направата на хлебни и сладкарски изделия, а като овлажнител намира приложение в козметичните продукти и тютюна.

Въздействие върху човека:

Няма определено допустимо дневно количество, но лактатите не се препоръчват за използване в детската и бебешка храни. Възможни рискове по отношение на хигиенните стандарти липсват. Хората, които имат непоносимост към лактоза, не трябва да консумират продукти със съдържание на добавката.

3.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаСъставкиТестовеПсихологияСнимкиСпортНовиниЛайфстайлИзследванияЛеченияАлт. медицинаФизиологияИсторияХранене при...Храни и ястия