E627 - Динатриев гуанилат (Disodium guanylate)
Характеристика на динатриевият гуанилат
Динатриевият гуанилат е под формата на безцветни или бели кристали, може да представлява и бял кристален прах. Той няма характерен мирис, а вкусът е специфичен. Напълно се разтваря във вода, степента на разтворимостта му в етанол е средна, в етер е абсолютно неразтворим. Веществото се съдържа в различни гъби, в тъканите на животни и риби (предимно морски). Натриевият гуанилат се синтезира в процеса на ферментация на глюкоза.
Употреба на динатриевият гуанилат
Ефектът на засилване вкуса и аромата при употребата на Е 627 е десет пъти по-висок, отколкото при използването на популярния в хранително-вкусовата промишленост натриев глутамат Е 621. Е 627 намира оптимално приложение в комбинация с натриев инозинат и натриев глутамат. Това дава на продуктите по-хармоничен и натурален вкус.
Най-често натриевият гуанилат присъства в колбасите, в различни месни продукти, в полуготовите супи и макаронени изделия, чипсове, сухари, в някои сладкарски изделия и зеленчукови консерви.
Въздействие върху човека
При чувствителни хора добавката Е 627 може да предизвика силно изразени алергични реакции. Съществува информация, че натриевият гуанилат провокира астматични пристъпи у страдащи от бронхиална астма. Веществото често е причина за появата на уртикария, обезводняване, безсъние, също на ревматизъм и подагра. При наличие на Е 627 в детски храни има голяма вероятност у детето да се развие хипер активност. Не се препоръчва употребата на храни с добавката от бременни и кърмещи жени. Не се уточнява максимална дневна доза за употреба на веществото.
Коментари към E627 - Динатриев гуанилат (Disodium guanylate)