Начало Хранене Е-тата в храните Минерални соли E577 - Калиев глюконат

E577 - Калиев глюконат (Potassium gluconate)

E577 - Калиев глюконат (Potassium gluconate) - изображение

Характеристика:

Е 577 се отнася към веществата, съдържащи калий. Калият е необходим за функционирането на човешкия организъм вътреклетъчен йон. Той допринася за нормализиране на сърдечната дейност, участва в нервната регулация, в свиването на скелетната мускулатура, в поддържането на водно-електролитния баланс, в синтеза на белтъчините, мазнините и въглехидратите.

Употреба:

Съществува информация, че Е 577 се използва в хранително-вкусовата промишленост като добавка към някои газирани напитки.

Веществото "Калиев глюконат" намира широко приложение във фармакологията.

Въздействие върху човека:

Калиевите йони повишават възбудимостта и проводимостта на кардиомиоцитите, възпрепятстват появата на отоци, участват в синтеза на глюзата (глюконеогенеза) и нейното разпадане (гликолиза), поддържат осмотичното налягане в клетките. При калиев дефицит се нарушава проводимостта на нервните импулси, хипотония, мускулна атония, нарушаване на сърдечния ритъм, може да се появят сърдечни блокади от различен произход, отоци, шум в ушите, безсъние.

Към настоящия момент хранителната добавка Е 577 се приема за безопасна за употреба, но в някои страни е забранена за използване в храните.

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеСъставкиФизиологияЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияПатологияЛюбопитноИзследванияБотаникаСоциални грижиНовиниЛайфстайлАлт. медицинаСпортХранене при...ИсторияТестовеСнимкиХрани и ястияПроизводители