E331 - Натриеви цитрати (Sodium citrates)
Характеристика
Натриевите цитрати се отнасят към групата на антиоксидантите и в хранително-вкусовата промишленост се използват в качеството си на емулгатор и стабилизатор. Имат кисело-солен вкус, представляват бял кристален прах, може да се съхраняват дълго време, разтварят се добре във вода, а в алкохол разтворимостта е затруднена. Веществото не е взривоопасно.
Свойствата на добавката са открити през 1914 година, използвала се е като антикоагулант при преливане на кръв. От тогава намира приложение в медицината и в хранителната промишленост.
Е 331 не се характеризира с токсични или други неблагоприятни свойства, разрешена е във всички страни по света.
Употреба
Кръгът на приложение на натриевите цитрати е широк:
- В хранително-вкусовата промишленост - в напитките (особено в тези, които трябва да имат вкус на лимон), желета, суфлета, кисели млека, топени сирена, в сухото и адаптираното млека; използва се и като подправка.
- В медицината и фармацевтиката - добавя се в бързоразтворимите лекарства, намира приложение в лечението на цистит и някои други инфекциозни заболявания на пикочно-половата система и като слабително средство. Употребява се при кръводаряването, защото помага на кръвта да не се съсирва дълго време. С помощта на Е 331 се намалява киселинността, съответно се премахват киселините.
Няма определена дневна максимално допустима норма за употребата на добавката.
Въздействие върху човека
Хранителната добавка се определя като безопасна за човешкото здраве и живот. Неблагоприятните последици от употребата й са минимални. При вдишване на веществото в сух вид, може да се раздразнят дихателните пътища. По време на употреба на лекарства със съдържание на Е 331, е възможна поява на гадене, загуба на апетит, стомашни болки и повишено артериално налягане. В същото време, лекарствата, включващи натриев цитрат в състава си, помагат в борбата с махмурлука, стомашните киселини, възпаления на пикочните пътища и бъбреците.
Коментари към E331 - Натриеви цитрати (Sodium citrates)