Начало Хранене Е-тата в храните Консерванти E215 - Натриев етил р-хидрокси бензоат

E215 - Натриев етил р-хидрокси бензоат (Sodium ethyl p-hydroxybenzoate)

E215 - Натриев етил р-хидрокси бензоат (Sodium ethyl p-hydroxybenzoate) - изображение

Характеристика:

E215 има молекулно тегло 188,18. На вид това са бели кристали, подобни на прах, които лесно се разтварят във вода, но по-малко в алкохол и киселини, а в масла не се разтварят изобщо. Веществото се отделя от организма, практически, в чист вид заедно с урината. При контакт с кожата може да доведе до образуването на различни дерматити, а при попадане в очите - раздразнение на лигавицата им, но това не означава, че и попадането в устната кухина води до подобни резултати. Още повече, че солите не попадат в организма в чист вид, а преди всичко като съставна част на някои продукти. Допустимата дневна доза от консерванта е не повече от 10 мг на 1 кг тегло (това е абсолютно безвредно количество).

Употреба:

Хранителната добавка се отнася към групата на консервантите, които отговарят пряко за съхранението на продуктите и за удължаване срока им на годност. Може да се причислят към химически стерилизиращите добавки, които предпазват продуктите от микроби, бактериофаги и гъбички. Също така, те предотвратяват процесите на гниене, ферментация и други подобни процеси на разпадане.

Е 215 е разрешен за обработка на широк диапазон от продукти (конфитюри, консерви, желета). Понякога консервантът се прибавя в съчетание с бензоати, калиев сорбат или сорбинова киселина.

Въздействие върху човека:

Натриевият етил р-хидрокси бензоат е канцероген, което говори само по себе си за вредата му. Забранен е в много страни по света. Употребата му е разрешена в Русия.

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеЛюбопитноИсторияЗдравни съветиАнкетиЛеченияАлт. медицинаНовиниВидеоСъставкиСпортСоциални грижиИзследванияЛайфстайлХранене при...Физиология