Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Е-тата в храните Консерванти E216 - Пропил р-хидрокси бензоат

E216 - Пропил р-хидрокси бензоат (Propyl p-hydroxybenzoate)

от 16 ное 2012г., обновено на 14 сеп 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
E216 - Пропил р-хидрокси бензоат (Propyl p-hydroxybenzoate) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Характеристика на консерванта E 216/ Пропилпарабен

E 216 е хранителна добавка, използвана в хранителната промишленост като консервант. Химичното й наименование е пропил-4-хидроксибензоат (пропил р-хидрокси бензоат), но по-често е наричана пропилов естер на параоксибензоена киселина, a много компании и производители я обозначават като пропилпарабен. Химичната формула на добавката е C10H12O3. Консервантът не е дразнещ, не съдържа бензоена киселина, притежава киселинни свойства (главно). E 216 представлява бял прах, понякога може да има сивкав оттенък. Топи се при температура над 97 градуса. Не се разтваря във вода, но е разтворим в алкохол и в пропиленгликол. Получава се от парахидробензоена киселина и смола от дървото Syntrax. Добавката се характеризира с ниска токсичност, няма сенсибилизиращо и дразнещо действие.

Пропилпарабенът се среща като естествено вещество в природата в много растителни видове и насекоми. За промишлени цели добавката E 216 се получава синтетично чрез естерификация на пара-хидроксибензоена киселина и пропанол (пропилов алкохол).

Употреба на добавката пропил р-хидрокси бензоат (E216)

Добавката има силно изразена антимикробна активност и притежава свойството да потиска растежа на бактерии, плесени и различни гъбички. Поради това пропилпарабенът намира приложение като консервант в различни козметични средства за външна употреба. Парахидроксибензоената киселина се намира в почти всички шампоани, лосиони, кремове, гелове и други. Това не означава, че консервантът E 216 е безопасен за употреба в хранително-вкусовата промишленост, където може да се използва при производството на сладкиши, шоколади, пастети, супи и други. Пропилпарабенът често намира приложение в храните в смес с друг консервант - метилпарабен (добавката E 218). Разбира се, съществуват и изключения, въпреки че е забранена употребата му в храните.

Въздействие върху човека

Е 216 влияе върху тонуса на съдовете и може да бъде причина за повишено налягане. Силен алерген е, може да увеличи риска от ракови и други заболявания. По-специално, пропил р-хидрокси бензоатът е в състояние да предизвика рак на млечната жлеза при жените и да доведе до безплодие при мъжете. Предвид всичко това, консервантът е забранен за използване в редица страни, макар че автентични изследвания все още не са направени.

Източник:

dobavkam.net

Още по темата:
  • E217 Натриев пропил р-хидрокси бензоат E217 Натриев пропил р-хидрокси бензоат
  • E215 Натриев етил р-хидрокси бензоат E215 Натриев етил р-хидрокси бензоат
  • E214 Етил р-хидрокси бензоат E214 Етил р-хидрокси бензоат
  • E464 Хидрокси пропил метил целулоза E464 Хидрокси пропил метил целулоза
3.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ВИТ ВИТ С + Е УЛТРА ИЗБЕЛВАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ 30 мл.
59.90лв.

ВИТ ВИТ С + Е УЛТРА ИЗБЕЛВАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ 30 мл.

ДЕРМЕДЕН НОЩЕН КРЕМ 50 мл.
93.20лв.

ДЕРМЕДЕН НОЩЕН КРЕМ 50 мл.

УРИАЖ HYSEAC СТИК ПРОТИВ НЕСЪВЪРШЕНСТВА С ДВОЙНО ДЕЙСТВИЕ 3 мл. + 1 гр.
28.70лв.

УРИАЖ HYSEAC СТИК ПРОТИВ НЕСЪВЪРШЕНСТВА С ДВОЙНО ДЕЙСТВИЕ 3 мл. + 1 гр.

ЛИЕРАК ХИДРАЖЕНИСТ ХИДРАТИРАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ 30 мл
96.80лв. 80.70лв.

ЛИЕРАК ХИДРАЖЕНИСТ ХИДРАТИРАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ 30 мл

ПРОМО
ВИТ ВИТ С + Е УЛТРА ИЗБЕЛВАЩА ПИЛИНГ - МАСКА ЗА ЛИЦЕ 100 мл
38.90лв.

ВИТ ВИТ С + Е УЛТРА ИЗБЕЛВАЩА ПИЛИНГ - МАСКА ЗА ЛИЦЕ 100 мл

ДЕРМЕДЕН НОЩЕН КРЕМ ЗА ОЧИ 15 мл.
66.20лв.

ДЕРМЕДЕН НОЩЕН КРЕМ ЗА ОЧИ 15 мл.

Коментари към E216 - Пропил р-хидрокси бензоат (Propyl p-hydroxybenzoate)

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте E216 - Пропил р-хидрокси бензоат (Propyl p-hydroxybenzoate)
    www.framar.bg 
    на 09 March 2021 в 11:52
    Коментирайте "E216 - Пропил р-хидрокси бензоат (Propyl p-hydroxybenzoate)"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Консерванти
  • Избор на добавки за засилване на паметта и концентрацията
  • Полезни свойства на цинк
  • Лецитин: полезни свойства и приложение
  • Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
  • Добавки в помощ на щитовидната жлеза
  • Добавки за облекчаване на предменструален синдром (ПМС)
  • Калциеви добавки
  • Полезни свойства на хром
  • E339 Натриеви фосфати
  • E621 Мононатриев глутамат

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Услугата на онлайн аптека FRAMAR - страхотен продукт

преди 1095 дни, 19 часа и 10 мин.

Неолексан - пет-хидрокси триптофан и странни сънища?!

преди 1112 дни, 14 часа и 58 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Запушен нос след прекарано вирусно заболяване

преди 3 дни, 22 мин.

Конкор след поставяне на байпас

преди 9 дни, 11 часа и 2 мин.

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 11 дни, 22 часа и 38 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 19 дни, 17 мин.
Всички

АНКЕТА

Вярвате ли, че изборите могат да променят нещо в България

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах