E216 - Пропил р-хидрокси бензоат (Propyl p-hydroxybenzoate)

Характеристика на консерванта E 216/ Пропилпарабен
E 216 е хранителна добавка, използвана в хранителната промишленост като консервант. Химичното й наименование е пропил-4-хидроксибензоат (пропил р-хидрокси бензоат), но по-често е наричана пропилов естер на параоксибензоена киселина, a много компании и производители я обозначават като пропилпарабен. Химичната формула на добавката е C10H12O3. Консервантът не е дразнещ, не съдържа бензоена киселина, притежава киселинни свойства (главно). E 216 представлява бял прах, понякога може да има сивкав оттенък. Топи се при температура над 97 градуса. Не се разтваря във вода, но е разтворим в алкохол и в пропиленгликол. Получава се от парахидробензоена киселина и смола от дървото Syntrax. Добавката се характеризира с ниска токсичност, няма сенсибилизиращо и дразнещо действие.
Пропилпарабенът се среща като естествено вещество в природата в много растителни видове и насекоми. За промишлени цели добавката E 216 се получава синтетично чрез естерификация на пара-хидроксибензоена киселина и пропанол (пропилов алкохол).
Употреба на добавката пропил р-хидрокси бензоат (E216)
Добавката има силно изразена антимикробна активност и притежава свойството да потиска растежа на бактерии, плесени и различни гъбички. Поради това пропилпарабенът намира приложение като консервант в различни козметични средства за външна употреба. Парахидроксибензоената киселина се намира в почти всички шампоани, лосиони, кремове, гелове и други. Това не означава, че консервантът E 216 е безопасен за употреба в хранително-вкусовата промишленост, където може да се използва при производството на сладкиши, шоколади, пастети, супи и други. Пропилпарабенът често намира приложение в храните в смес с друг консервант - метилпарабен (добавката E 218). Разбира се, съществуват и изключения, въпреки че е забранена употребата му в храните.
Въздействие върху човека
Е 216 влияе върху тонуса на съдовете и може да бъде причина за повишено налягане. Силен алерген е, може да увеличи риска от ракови и други заболявания. По-специално, пропил р-хидрокси бензоатът е в състояние да предизвика рак на млечната жлеза при жените и да доведе до безплодие при мъжете. Предвид всичко това, консервантът е забранен за използване в редица страни, макар че автентични изследвания все още не са направени.
dobavkam.net
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИТ ВИТ С + Е УЛТРА ИЗБЕЛВАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ 30 мл.
ДЕРМЕДЕН НОЩЕН КРЕМ 50 мл.
УРИАЖ HYSEAC СТИК ПРОТИВ НЕСЪВЪРШЕНСТВА С ДВОЙНО ДЕЙСТВИЕ 3 мл. + 1 гр.
ЛИЕРАК ХИДРАЖЕНИСТ ХИДРАТИРАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ 30 мл
ПРОМОВИТ ВИТ С + Е УЛТРА ИЗБЕЛВАЩА ПИЛИНГ - МАСКА ЗА ЛИЦЕ 100 мл
ДЕРМЕДЕН НОЩЕН КРЕМ ЗА ОЧИ 15 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Консерванти
- Избор на добавки за засилване на паметта и концентрацията
- Полезни свойства на цинк
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Добавки в помощ на щитовидната жлеза
- Добавки за облекчаване на предменструален синдром (ПМС)
- Калциеви добавки
- Полезни свойства на хром
- E339 Натриеви фосфати
- E621 Мононатриев глутамат
Коментари към E216 - Пропил р-хидрокси бензоат (Propyl p-hydroxybenzoate)