E216 - Пропил р-хидрокси бензоат (Propyl p-hydroxybenzoate)

Характеристика на консерванта E 216/ Пропилпарабен
E 216 е хранителна добавка, използвана в хранителната промишленост като консервант. Химичното й наименование е пропил-4-хидроксибензоат (пропил р-хидрокси бензоат), но по-често е наричана пропилов естер на параоксибензоена киселина, a много компании и производители я обозначават като пропилпарабен. Химичната формула на добавката е C10H12O3. Консервантът не е дразнещ, не съдържа бензоена киселина, притежава киселинни свойства (главно). E 216 представлява бял прах, понякога може да има сивкав оттенък. Топи се при температура над 97 градуса. Не се разтваря във вода, но е разтворим в алкохол и в пропиленгликол. Получава се от парахидробензоена киселина и смола от дървото Syntrax. Добавката се характеризира с ниска токсичност, няма сенсибилизиращо и дразнещо действие.
Пропилпарабенът се среща като естествено вещество в природата в много растителни видове и насекоми. За промишлени цели добавката E 216 се получава синтетично чрез естерификация на пара-хидроксибензоена киселина и пропанол (пропилов алкохол).
Употреба на добавката пропил р-хидрокси бензоат (E216)
Добавката има силно изразена антимикробна активност и притежава свойството да потиска растежа на бактерии, плесени и различни гъбички. Поради това пропилпарабенът намира приложение като консервант в различни козметични средства за външна употреба. Парахидроксибензоената киселина се намира в почти всички шампоани, лосиони, кремове, гелове и други. Това не означава, че консервантът E 216 е безопасен за употреба в хранително-вкусовата промишленост, където може да се използва при производството на сладкиши, шоколади, пастети, супи и други. Пропилпарабенът често намира приложение в храните в смес с друг консервант - метилпарабен (добавката E 218). Разбира се, съществуват и изключения, въпреки че е забранена употребата му в храните.
Въздействие върху човека
Е 216 влияе върху тонуса на съдовете и може да бъде причина за повишено налягане. Силен алерген е, може да увеличи риска от ракови и други заболявания. По-специално, пропил р-хидрокси бензоатът е в състояние да предизвика рак на млечната жлеза при жените и да доведе до безплодие при мъжете. Предвид всичко това, консервантът е забранен за използване в редица страни, макар че автентични изследвания все още не са направени.
dobavkam.net
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НАТРИЕВ БЕНЗОAT 50 гр. ГАЛЕН ФАРМА
ИМУНОФИТАЛ ДЖУНИЪР сироп 100 мл
НовАНТИСТРЕС СПРЕЙ ЗА УСТА 30 мл YVES PONROY
НовПРОЕРЕКТА ШОТ 60 мл
НовСАНОХЕПАТИК ХОЛЕСТЕРОЛ ПЛЮС таблетки * 60
НовДР. ВОЛКЕ БИЛКОВИ ПАСТИЛИ * 18
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Консерванти
- Добавки в помощ на щитовидната жлеза
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Добавки за облекчаване на предменструален синдром (ПМС)
- Полезни свойства на цинк
- E211 Натриев бензоат
- E464 Хидрокси пропил метил целулоза
- E339 Натриеви фосфати
- E321 Бутил хидрокси толуен (ВНТ)
- E220 Серен диоксид
Коментари към E216 - Пропил р-хидрокси бензоат (Propyl p-hydroxybenzoate)