E216 - Пропил р-хидрокси бензоат (Propyl p-hydroxybenzoate)

Характеристика на консерванта E 216/ Пропилпарабен
E 216 е хранителна добавка, използвана в хранителната промишленост като консервант. Химичното й наименование е пропил-4-хидроксибензоат (пропил р-хидрокси бензоат), но по-често е наричана пропилов естер на параоксибензоена киселина, a много компании и производители я обозначават като пропилпарабен. Химичната формула на добавката е C10H12O3. Консервантът не е дразнещ, не съдържа бензоена киселина, притежава киселинни свойства (главно). E 216 представлява бял прах, понякога може да има сивкав оттенък. Топи се при температура над 97 градуса. Не се разтваря във вода, но е разтворим в алкохол и в пропиленгликол. Получава се от парахидробензоена киселина и смола от дървото Syntrax. Добавката се характеризира с ниска токсичност, няма сенсибилизиращо и дразнещо действие.
Пропилпарабенът се среща като естествено вещество в природата в много растителни видове и насекоми. За промишлени цели добавката E 216 се получава синтетично чрез естерификация на пара-хидроксибензоена киселина и пропанол (пропилов алкохол).
Употреба на добавката пропил р-хидрокси бензоат (E216)
Добавката има силно изразена антимикробна активност и притежава свойството да потиска растежа на бактерии, плесени и различни гъбички. Поради това пропилпарабенът намира приложение като консервант в различни козметични средства за външна употреба. Парахидроксибензоената киселина се намира в почти всички шампоани, лосиони, кремове, гелове и други. Това не означава, че консервантът E 216 е безопасен за употреба в хранително-вкусовата промишленост, където може да се използва при производството на сладкиши, шоколади, пастети, супи и други. Пропилпарабенът често намира приложение в храните в смес с друг консервант - метилпарабен (добавката E 218). Разбира се, съществуват и изключения, въпреки че е забранена употребата му в храните.
Въздействие върху човека
Е 216 влияе върху тонуса на съдовете и може да бъде причина за повишено налягане. Силен алерген е, може да увеличи риска от ракови и други заболявания. По-специално, пропил р-хидрокси бензоатът е в състояние да предизвика рак на млечната жлеза при жените и да доведе до безплодие при мъжете. Предвид всичко това, консервантът е забранен за използване в редица страни, макар че автентични изследвания все още не са направени.
dobavkam.net
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТАЛОДЕРМА НАТРИЕВ БЕНЗОАТ 30 г
НовИМУНОФИТАЛ ДЖУНИЪР сироп 100 мл
БРОНХОКОД джет за гърло 20 мл ДОЛЕРАН ФАРМА
ПРОЕРЕКТА ШОТ 60 мл
ДИАБЕТ ГАРД капсули * 60 AYURLIFE
ПРЕПАРАТ ПОЧИСТВАНЕ НА СТЪКЛО 500 мл ETAMINE DU LYS
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Консерванти
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- E321 Бутил хидрокси толуен (ВНТ)
- E464 Хидрокси пропил метил целулоза
- E220 Серен диоксид
- Добавки в помощ на щитовидната жлеза
- Полезни свойства на цинк
- E218 Метил р-хидрокси бензоат
- E470 Соли на мастните киселини
- E627 Динатриев гуанилат
Коментари към E216 - Пропил р-хидрокси бензоат (Propyl p-hydroxybenzoate)