E220 - Серен диоксид (Sulphur dioxide)

Характеристика на добавката E 220/ серен диоксид
Серният диоксид (добавката E 220) се отнася към групата на консервантите. Антиоксидант е, избелва и стабилизира цветовете на храни и напитки. Серният диоксид е безцветен незапалим газ с остър и задушлив мирис. Плътността на този газ е повече от 2 пъти по-голяма, отколкото на въздуха, но при температура -10°С е способен да се кондензира в течност. Химичната му формула е SO2.
Е 220 има природен източник, но за промишлеността се получава по химичен път чрез изгаряне на органични съединения, съдържащи сяра (например сероводород) или изпичане на сулфидни руди (пирит). В лабораторни условия серният оксид се получава чрез реакция на хидросулфити и сулфити със силни киселини. В хода на реакцията се образува сярна киселина, която веднага се разлага на серен диоксид и вода.
Добавката E 220 се разтваря във вода. По време на реакцията се образува нестабилна сярна киселина. Серният диоксид е разтворим в сярна киселина и етанол. S02 се окислява бързо в организма, затова се отделя лесно с урината. Допустимата дневна доза от консерванта е по-малко от 0,7 мг на килограм телесно тегло.
Употреба на серния диоксид
Добавката се използва широко за защита на зеленчуците и плодовете от преждевременно потъмняване и гниене. В магазините и складовете зеленчуците и практически всички видове цитрусови плодове се обработват със серен диоксид, за да могат да се транспортират на дълги разстояния. Добавката E 220 се използва и в промишленото производство на сушени плодове, тъй като запазва цвета и вида им и предотвратява гниенето.
Серният диоксид е основен компонент във винопроизводството. Добавката E 220 се използва като антибиотик и антиоксидант, предпазващ виното от окисляване и разваляне, причинено от бактерии. Антимикробният ефект на добавката също помага да се сведе до минимум образуването на летливи киселини. Добавянето на консерванта в процеса на приготвяне на вино допринася за свързването на ацеталдехида, което директно стабилизира цвета, помага за получаването на необходимия окисляващ и възстановителен потенциал, а това води до по-голяма устойчивост на виното на микробиологично ниво.
Серният диоксид се съдържа във всички видове вина. Надписът на етикета "съдържа сулфити" също показва, че виното е обработено със серен оксид. В алкохолната напитка от ферментирал гроздов сок серният диоксид съществува в свободна и свързана форма или в комбинация. Максимално допустимото количество от добавката E 220 във виното трябва да бъде до 350 ppm. Тази стойност зависи от вида вино и страната, в която се продава. Например в ЕС тази норма е 160 ppm за червените вина и 210 ppm за белите вина и розето.
Добавката се използва и при производството на бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, оцет и картофени продукти.
Въздействие върху човека
Е 220 се отнася към опасните за здравето хранителни добавки, защото е много токсичен. Серният диоксид е в състояние да предизвика различни алергични реакции и проблеми с метаболизма при хора с намалени функции на бъбреците. Някои хора трябва да избягват приема на добавката, особено астматиците. Освен това, серният диоксид притежава способността да разрушава тиамина (витамин В1), но пък добре предпазва витамин С от окислително разцепване.
Вдишването на серен диоксид причинява кашлица, хрема и задушаване. При продължителен контакт с добавката, може да се стигне до повръщане, речта става трудноразбираема (несвързана) и е възможно да се получи остър белодробен оток.
dobavkam.net
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НАТРИЕВ БЕНЗОAT 50 гр. ГАЛЕН ФАРМА
ВЕЛЕДА БЕБЕШКИ ГЕЛ ЗА ЗЪБИ 50 мл
РЕЗЕРВНА ГЛАВА ЗА ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ СОЛАДЕЙ ЕКО * 4 бр. СОФТ
РЕЗЕРВНА ГЛАВА ЗА ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ СОЛАДЕЙ ЕКО * 4 бр. МЕДИУМ
РЕЗЕРВНА ГЛАВА ЗА ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ СОЛАДЕЙ ЕКО * 4 бр. ДЕТСКА
ПАСТА ЗА ЗЪБИ ПРО ПЪРЛ ВИШНА 100 г
Нов ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Консерванти
- Добавки в помощ на щитовидната жлеза
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Добавки за облекчаване на предменструален синдром (ПМС)
- E551 Силициев диоксид
- E339 Натриеви фосфати
- Използвайте сяра при артритни и мускулни болки
- E216 Пропил р-хидрокси бензоат
- Сярата в храните и как влияе върху организма
- E171 Титанов диоксид
Коментари към E220 - Серен диоксид (Sulphur dioxide)