E220 - Серен диоксид (Sulphur dioxide)
Характеристика на добавката E 220/ серен диоксид
Серният диоксид (добавката E 220) се отнася към групата на консервантите. Антиоксидант е, избелва и стабилизира цветовете на храни и напитки. Серният диоксид е безцветен незапалим газ с остър и задушлив мирис. Плътността на този газ е повече от 2 пъти по-голяма, отколкото на въздуха, но при температура -10°С е способен да се кондензира в течност. Химичната му формула е SO2.
Е 220 има природен източник, но за промишлеността се получава по химичен път чрез изгаряне на органични съединения, съдържащи сяра (например сероводород) или изпичане на сулфидни руди (пирит). В лабораторни условия серният оксид се получава чрез реакция на хидросулфити и сулфити със силни киселини. В хода на реакцията се образува сярна киселина, която веднага се разлага на серен диоксид и вода.
Добавката E 220 се разтваря във вода. По време на реакцията се образува нестабилна сярна киселина. Серният диоксид е разтворим в сярна киселина и етанол. S02 се окислява бързо в организма, затова се отделя лесно с урината. Допустимата дневна доза от консерванта е по-малко от 0,7 мг на килограм телесно тегло.
Употреба на серния диоксид
Добавката се използва широко за защита на зеленчуците и плодовете от преждевременно потъмняване и гниене. В магазините и складовете зеленчуците и практически всички видове цитрусови плодове се обработват със серен диоксид, за да могат да се транспортират на дълги разстояния. Добавката E 220 се използва и в промишленото производство на сушени плодове, тъй като запазва цвета и вида им и предотвратява гниенето.
Серният диоксид е основен компонент във винопроизводството. Добавката E 220 се използва като антибиотик и антиоксидант, предпазващ виното от окисляване и разваляне, причинено от бактерии. Антимикробният ефект на добавката също помага да се сведе до минимум образуването на летливи киселини. Добавянето на консерванта в процеса на приготвяне на вино допринася за свързването на ацеталдехида, което директно стабилизира цвета, помага за получаването на необходимия окисляващ и възстановителен потенциал, а това води до по-голяма устойчивост на виното на микробиологично ниво.
Серният диоксид се съдържа във всички видове вина. Надписът на етикета "съдържа сулфити" също показва, че виното е обработено със серен оксид. В алкохолната напитка от ферментирал гроздов сок серният диоксид съществува в свободна и свързана форма или в комбинация. Максимално допустимото количество от добавката E 220 във виното трябва да бъде до 350 ppm. Тази стойност зависи от вида вино и страната, в която се продава. Например в ЕС тази норма е 160 ppm за червените вина и 210 ppm за белите вина и розето.
Добавката се използва и при производството на бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, оцет и картофени продукти.
Въздействие върху човека
Е 220 се отнася към опасните за здравето хранителни добавки, защото е много токсичен. Серният диоксид е в състояние да предизвика различни алергични реакции и проблеми с метаболизма при хора с намалени функции на бъбреците. Някои хора трябва да избягват приема на добавката, особено астматиците. Освен това, серният диоксид притежава способността да разрушава тиамина (витамин В1), но пък добре предпазва витамин С от окислително разцепване.
Вдишването на серен диоксид причинява кашлица, хрема и задушаване. При продължителен контакт с добавката, може да се стигне до повръщане, речта става трудноразбираема (несвързана) и е възможно да се получи остър белодробен оток.
dobavkam.net
Коментари към E220 - Серен диоксид (Sulphur dioxide)