Начало Хранене Е-тата в храните Консерванти E220 - Серен диоксид

E220 - Серен диоксид (Sulphur dioxide)

E220 - Серен диоксид (Sulphur dioxide) - изображение

Характеристика:

Е 220 се отнася към групата на консервантите. Антиоксидант е, избелва и стабилизира цветовете. Серният анхидрид е безцветен незапалим газ с остър мирис (това е характерно при нормални условия). Плътността на този газ е повече от 2 пъти по-голяма, отколкото на въздуха, но при температура -10°С е способен да се кондензира в течност.

Е 220 има природен източник, но за промишлеността го получават по химичен път чрез изгаряне на сяра или изпичане на сулфидни руди (пирит). S02 се окислява бързо в организма, затова се отделя лесно с урината. Допустимата дневна доза от консерванта е по-малко от 0,7 мг на килограм телесно тегло.

Употреба:

Добавката серен диоксид намира приложение, най-вече, във винопроизводството. Добавянето на консерванта в процеса на приготвяне на вино допринася за свързването на ацеталдехида, което директно стабилизира цвета, помага за получаването на необходимия окисляващ и възстановителен потенциал, а това води до по-голяма устойчивост на виното на микробиологично ниво.

Серният диоксид се използва и при производството на бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, оцет, картофени продукти.

Въздействие върху човека:

Е 220 се отнася към опасните за здравето хранителни добавки, защото е токсичен. Серният диоксид е в състояние да предизвика различни алергични реакции и проблеми с метаболизма при хора с намалени функции на бъбреците. Отразява се, най-вече, на астматиците. Освен това, притежава способността да разрушава тиамина (витамин В1), но пък добре предпазва витамин С от окислително разцепване.

4.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛюбопитноНормативни актовеСъставкиСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлИсторияХрани и ястияЛеченияАнкетиСоциални грижиНовиниАлт. медицинаСпортХранене при...