Сярата в храните и как влияе върху организма
Сярата е един от основните елементи в атмосферата. Намира се навсякъде около нас, включително в почвата, което я прави неразделна част от състава на много храни. Човешкото тяло използва сярата за различни важни функции, включително за изграждането и възстановяването на ДНК, както и за защита на клетките от увреждане. Включването на достатъчно богати на минерала храни в диетата е жизненоважно за здравето.
Същност на микроелемента сяра
Сярата, калцият и фосфорът са трите най-разпространени минерала в човешкото тяло. Сярата е жизненоважен минерал, който влиза в състава на протеините под формата на сяросъдържащи аминокиселини. Съставна част е и на някои хормони и витамини. Има значима роля в регулирането на генната експресия. Помага на тялото да метаболизира храната.
Този елемент е от съществено значение за производството на глутатион - един от основните антиоксиданти в организма, който помага за намаляване на възпалението и предотвратяване на увреждането на клетките, причинено от оксидативния стрес. Сярата също помага за поддържането на целостта на съединителните тъкани, като кожата, сухожилията и ставните връзки.
Ползи на сярата
Сярата има множество полезни свойства за организма:
- участва в обменните процеси, допринася за нормализирането им;
- подобрява работата на нервната система;
- стабилизира нивото на глюкоза в кръвта;
- повишава имунитета;
- има противоалергично действие;
- поддържа кислородния баланс;
- съставен елемент е на редица витамини, ензими, аминокиселини, хормони (включително и инсулин);
- участва във формирането на костната и хрущялната тъкан, подобрява работата на ставите и ставните връзки;
- влияе на състоянието на косата, ноктите и кожата;
- участва в производството на редица витамини и подсилва действието на витамини В5, В1, биотин и липоева киселина;
- укрепва мускулната тъкан (особено при деца и юноши);
- притежава противовъзпалително и ранозаздравяващо действие;
- намалява ставните, мускулните болки и гърчовете;
- помага за неутрализирането и извеждането на токсини и натрупвания от организма;
- оказва влияние на съсирването на кръвта;
- повишава устойчивостта на организма на радиационни облъчвания.
Дневна необходимост от сяра
Точни количества за ежедневно набавяне от веществото не са определени, но за възрастни е обосновано да се приемат между 500 и 1200 мг на ден. Те може да се осигурят с помощта на рационално хранене.
Храни и напитки, богати на сяра:
- месо и птици: нетлъсто говеждо, пилешко, патешко, пуешко и свинско месо, шунка, сърца и черен дроб;
- риба и морски дарове: повечето видове риба, скариди, миди;
- бобови растения: соя, черен боб, бъбрековиден боб, сух грах и бял боб;
- ядки и семена: бадеми, бразилски орех, фъстъци, орехи, тиквени семки и сусам;
- яйца и млечни продукти: цели яйца, сирене чедър, пармезан, сирене горгонзола, краве мляко;
- сушени плодове: сушени праскови, кайсии, смокини, стафиди;
- плодове: цариградско грозде, обикновено грозде, ябълки;
- зеленчуци: аспержи, броколи, брюкселско зеле, червено зеле, праз, лук, чесън, репички, ряпа, кресон;
- зърнено-житни култури: перлен ечемик, овес, елда, пшеница и брашна, направени от тях, хлебни изделия;
- напитки: бира, сайдер, вино, кокосово мляко, гроздов сок, доматен сок, питейна вода;
- подправки: хрян, горчица, къри на прах, смлян джинджифил.
Този елемент присъства преди всичко в животинските продукти и по-малко в растителните, но те също не са за пренебрегване. Дори питейната вода от в определени региони съдържа естествено сяра. Някои лекарства и добавки, включително някои антибиотици, аналгетици и лекарства за болки в ставите, също съдържат различни количества от този минерал.
Признаци на дефицит на сяра в организма:
- запек;
- нарушени функции на кожата;
- чупливи нокти;
- косопад;
- повишено артериално налягане;
- тахикардия;
- хипергликемия;
- ставни болки;
- алергични реакции;
- чернодробни заболявания;
- повишено ниво на триглицериди в кръвта.
Възможни вреди от приема на големи количества сяра
Въпреки че спазването на диета, съдържаща достатъчно количество сяра, е жизненоважно за човешкото здраве, твърде големият прием на минерала може да причини няколко неприятни странични ефекти.
Диария
Питейната вода, съдържаща високи нива на сяра, може да причини диария. Прекомерните количества от минерала във водата могат да й предадат неприятен вкус и мирис на развалени яйца.
Възпаление на червата
Богатата на сяра диета може да влоши симптомите на улцерозен колит или болест на Крон - две състояния, които причиняват хронично възпаление и язви в червата. Храните, съдържащи големи количества сяра, могат да помогнат на определен вид сулфаторедуциращи бактерии да се развият в червата. Те отделят сулфид - съединение, за което се смята, че разрушава чревната бариера, причинявайки увреждане и възпаление. Не всички храни, богати на минерала, имат същия ефект. Много фактори, различни от съдържанието на сяра в храните, могат да повлияят на баланса на чревните бактерии.
Чувствителност към сяра
Сулфитите са консервант, получен от сяра, който се добавя към някои алкохолни напитки и пакетирани храни, за да се предотврати развалянето им и да се удължи срока им на годност. Някои хора са чувствителни към сулфитите. Когато са изложени на храни, съдържащи сулфити, те проявяват някои от следните симптоми - сърбеж, копривна треска, подуване, гадене или симптоми, подобни на астма. В някои случаи излагането може дори да причини припадъци или анафилактичен шок.
Хората, чувствителни към сулфити, трябва да избягват консумацията на храни, съдържащи ги. Освен това трябва да премахнат от менюто си продуктите, които съдържат натриев сулфит, натриев бисулфит, натриев метабисулфит, серен диоксид, калиев бисулфит и калиев метабисулфит.
Признаци на предозиране с веществото:
- сърбеж, обриви по кожата, фурункулоза;
- зачервяване или подуване на конюнктивата;
- сълзене и фотофобия;
- световъртеж, главоболие;
- гадене;
- обща слабост;
- бронхит;
- анемия;
- загуба на телесно тегло;
- диария, храносмилателни разстройства.
healthline.com
Снимки: pixabay.com; freepik.com
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
БИО НАТУРАЛ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО С МЕД И МЛЯКО 250 мл
ЖИВИ ВИТАМИНИ капсули 680 мг * 30 ВИТАСЛИМ ИНОВЕ
ОРТОМОЛ СПОРТ * 30 дневни дози
Безплатна доставка за България!ЦЕНТРУМ A - Z МЪЖЕ таблетки * 30
ХИП БИО 1 КОМБИОТИК 350 г
БАБУШКА АГАФИЯ МАСКА ЗА КОСА - ИНСТАНТНА 100 мл
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Минерали и микроелементи
- E220 Серен диоксид
- Йоден недостиг и природни източници на йод
- Алуминий - полезен или вреден е за консумация
- Барий - значение за организма и хранителни източници
- Кобалт - влияние върху организма и хранителни източници
- Титан - въздействие върху организма и източници
- E513 Сярна киселина
- Физиологично значение на микроелементите
- Лечение с помощта на минерали
- Полезен ли е никелът и кои са хранителните му източници
Коментари към Сярата в храните и как влияе върху организма