Полезен ли е никелът и кои са хранителните му източници
Никелът е минерал, който се съдържа в много малки количества в кръвта, надбъбречните жлези, мозъка, бъбреците, белите дробове, кожата, костите и зъбите. Елементът се концентрира в тези органи и тъкани, в които се извършват интензивни обменни процеси, биосинтез на хормони, витамини и други биологично активни съединения. Освен това се намира в някои храни като ядките, боба, граха, соята, зърнените храни и шоколада. Често срещан микроелемент е в множество витамини.
Дневна потребност от никел
Тялото се нуждае от никел в много малки количества. Дневната необходимост от елемента за човек е около 35 микрограма.
Хората приемат никел в тялото си чрез вдишването му от въздуха, пиене на вода, ядене на храна или пушене на цигари, както и чрез контакт на кожата със замърсена с никел почва или вода. В малки количества минералът е необходим на организма ни и има съществено значение, но когато усвояването му е твърде голямо, това може да представлява опасност за човешкото здраве.
Полезни свойства и въздействие на веществото за организма
Никелът влияе благоприятно върху процесите на кръвообразуване, помага на клетъчната мембрана и нуклеиновата киселина да запазят нормалната структура.
Веществото влиза в състава на рибонуклеиновата киселина, която допринася за трансфера на генетичната информация. Участва в обмяната на витамин В12.
Дефицит на никел в организма
Няма установени признаци на недостиг на елемента в организма.
Приема се за предотвратяване на твърде ниски нива (дефицит) на никел в кръвта. Използва се и при желязодефицитна анемия и при лечение на остеопороза.
При излишък на никел в тялото се наблюдават:
- дистрофични промени в черния дроб и бъбреците;
- нарушения в сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи;
- изменения в кръвта, при азотните и въглехидратни обменни процеси;
- нарушения в работата на щитовидната жлеза и детеродните функции;
- конюнктивити;
- вродени дефекти;
- дихателна недостатъчност;, астма и хроничен бронхит.
Никелът може да премине плацентната бариера и да повлияе директно на пренаталното развтие на ембриона, затова не трябва да се приема без лекарско предписание и наблюдение.
Храни, богати на никел
Посочените количества от елемента се съдържат в 100 грама продукт:
- грах - 247 мкг;
- боб - 173 мкг;
- леща - 161 мкг;
- царевица - 83,8 мкг;
- черен дроб (говежди)- 63 мкг;
- ориз - 51,6 мкг;
- овесени ядки - 50 мкг;
- шамфъстъци - 40 мкг;
- пшеница - 21-43 мкг;
- кайсии - 30 мкг;
- ечемик - 23,1 мкг;
- ябълки - 17 мкг;
- круши - 17 мкг;
- грозде - 16 мкг;
- зеле (бяло) - 15 мкг.
Някои храни естествено съдържат малки количества никел. Известно е, че шоколадът и мазнините съдържат големи количества от минерала. Приемът на никел може да се увеличи от консумирането на големи количества зеленчуци от замърсени почва.
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
СОЛИНГЕН МАГНУМ СКОСЕНА ПИНСЕТА СЪРЦЕ ОТ НИКЕЛ 067
СОЛИНГЕН МАГНУМ НОЖИЦА ЗА КОЖИЧКИ 9 см / 007
СОЛИНГЕН МАГНУМ НОЖИЧКА ЗА НОКТИ С НИКЕЛОВО ПОКРИТИЕ
СОЛИНГЕН МАГНУМ НОЖИЦА С ОСТЪР ВРЪХ 033
СОЛИНГЕН МАГНУМ СКОСЕНА ПИНСЕТА ОТ НИКЕЛ 9 см. 064
ЖИВИ ВИТАМИНИ капсули 680 мг * 30 ВИТАСЛИМ ИНОВЕ
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Минерали и микроелементи
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Как да извадим зърната на нара за нула време?
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Лечение на косопад след раждане
- Минералната вата може да предизвика рак
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Силиций и силициева вода в полза на здравето
- Полезно ли е да се консумира злато и в кои храни се съдържа
- Барий - значение за организма и хранителни източници
- Полезни свойства на цинк
Коментари към Полезен ли е никелът и кои са хранителните му източници