Начало Хранене Хранителни съставки Минерали и микроелементи Титан

Титан

Титан - изображение

Титанът е един от недостатъчно изучените елементи, който се използва активно в науката, техниката, медицината и много други области от човешкия живот.

Металът е със сребристосив цвят, не се разтваря във вода, плътността му не е голяма, затова е лек. В същото време е много здрав и лесно се поддава на обработка, което се дължи на неговата пластичност.

титан

Въздействието на титана върху организма се определя от физико-химичните свойства на елемента. Частиците му са много малки, могат да проникват в клетъчната структура и да влияят върху работата й. Смята се, че поради инертността си макроелементът не взаимодейства химически с дразнители и не е токсичен. Той обаче влиза физически в контакт с клетките на тъканите, органите, кръвта, лимфата, което води до тяхното механично увреждане. По този начин със своето действие елементът може да увреди едноверижна и двойноверижна ДНК, хромозоми, което от своя страна да бъде предпоставка за развитие на рак и увреждания на генетичния код.

Частиците не могат да проникнат през кожата, а попадат в човешкото тяло само чрез храната, водата и въздуха.

Титанът се усвоява по-добре чрез стомашно-чревния тракт - 1-3%, а чрез дихателните пътища - само 1%, но съдържанието му в организма е концентрирано в белите дробове (30%). Елементът се съдържа също в надбъбречните жлези, далака, щитовидната жлеза, лимфата, плацентата, главния мозък, майчината кърма, костите, ноктите, косата, епителните тъкани.

Веществото, намиращо се в костите, е от значение за тяхното зарастване при счупване. Положителното действие се наблюдава при възстановителните процеси, протичащи в увредените стави на костите при артрит и артроза.

Металът е силен антиоксидант. Отслабвайки действието на свободните радикали върху кожните клетки и кръвта, той предпазва целия организъм от преждевременно стареене.

Концентрирайки се в частите на мозъка, отговорни за зрението и слуха, титанът действа положително върху тяхното функциониране. Наличието му в щитовидната и надбъбречните жлези говори за неговото участие при производството на хормоните, изпълняващи роля в обмяната на веществата.

Негативното действие на титана е свързано с факта, че е тежък метал. Попадайки в организма, не се разпада, а се утаява в органите и тъканите на човека, като ги трови и повлиява неблагоприятно жизнените процеси.

Веществото не корозира и е устойчиво на действието на киселините и основите, затова стомашният сок не е в състояние да му въздейства.

Титановите съединения имат способността да не пропускат късовълновата ултравиолетова радиация и не се абсорбират чрез кожата, затова може да се използват за нейна защита от ултравиолетовите лъчи.

Доказано е, че тютюнопушенето увеличава многократно постъпването на метала в белите дробове чрез въздуха.

бели дробове


Дневна необходимост

В човешкото тяло се съдържат около 20 милиграма титан, като 2,4 мг от тях са в белите дробове. Всеки ден организмът приема чрез храната 0,85 мг от веществото, 0,002 мг с водата и 0,0007 мг с въздуха.

Дневната норма, допустима за човека, е условна, тъй като последствията от веществото върху органите не са напълно изследвани. Приблизителната доза е около 300-600 мкг за денонощие. Няма клинични данни относно реакции при прием на по-големи количества.

Недостиг на титан

Не са открити състояния, при които е възможен недостиг на веществото, затова учените смятат, че такива не съществуват. Но дефицит на титан се наблюдава при повечето от тежките заболявания, което може да влоши състоянието на пациента. Липсата се набавя чрез прием на съдържащи титан препарати.

Излишък на титан

Не се регистрира излишък от макроелемента при еднократното постъпване в организма. По-голяма опасност представлява системното увеличаване на концентрацията от веществото в дихателните органи, защото това води до увреждане на дихателната и лимфна системи. Съществува пряка връзка между протичането на заболяването силикоза и съдържанието на елемента в белите дробове. Колкото повече титан има в тях, толкова по-тежко протича заболяването.

Натрупване на тежкия метал в организма се наблюдава при хора, работещи в химически и металургични предприятия. Най-опасен е титановият хлорид - за 3 години работа в такива условия се развиват тежки хронични заболявания.


Източници на титан

Както вече споменахме в началото, веществото попада в организма основно чрез храната и водата. Съдържа се най-вече в бобовите (грах, боб, леща) и зърнено-житните (ечемик, ръж, овес, елда) култури. Открива се и в млечните и месни продукти, и в яйцата.

Концентрацията в растенията е по-висока, в сравнение с тази в храните с животински произход.

боб

Употреба

Във всички хранителни продукти, в чийто състав влиза оцветител Е 171, се съдържа титанов диоксид. Използва се при приготвянето на сосове и подправки.

Въпреки че елементът не е изследван напълно, той активно се прилага във всички сфери на медицината. Поради своите здравина, корозионна устойчивост и биологична инертност, намира приложение в протезирането за направата на импланти. Употребява се в стоматологията, неврохирургията, ортопедията, от него се изработват хирургични инструменти.

Титанов диоксид се прилага при лечението на кожни заболявания, като хейлит, херпес, акне, възпаления на устната лигавица.

Никел-титаниева сплав се използва за реконструкция на лиринкса и трахеята след остраняване на злокачествено новообразувание. Употребява се при лечението на инфектирани рани в комбинация с разтворими антибиотици.

Открити са редица възможности за бъдещо изучаване на елемента, тъй като неговите физико-химични показатели са високи и биха могли да донесат огромна полза за човечеството.


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: xcook.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЕ-тата в храните