E171 - Титанов диоксид (Titanium dioxide)

Характеристика
Титановият диоксид се използва широко в хранително-вкусовата промишленост като добавка оцветител Е171. На цвят е светло, бяло съединение. Придава яркост и текстура на много храни, като ги прави да изглеждат по-привлекателни. Често се използва като антислепващ агент. Естественият титанов диоксид, използван в храната, е пречистената форма на оксид от титан, деветият най-изобилен елемент на планетата.
При нагряване титановият диоксид придобива бледожълт оттенък. Използва се широко в производството на мазила срещу алергии. По химични свойства е инертен и не се разтваря във вода. Намира приложение като оцветител в приготвянето на сухо мляко и като избелващо вещество в състава на дъвки. В хранителната промишленост се употребява главно, заради избелващите си свойства.
Употреба
Титановият диоксид се използва широко като пигмент за добавки към храни в сладкарски изделия, като шоколадови бонбони, бонбони, печива, закуски, сладкиши, сирена и дъвки поради факта, че той има изсветляващи и избелващи свойства. Проучвания сочат, че потребителите са по-склонни да купуват и ядат по-ярки и наситени храни, които привличат погледа, тъй като изглеждат по-свежи. Титановият диоксид често се използва за придаване на естествена белота и непрозрачност на храните, като сладолед, айсинг за торти и кремове за кексчета.
Е 171 се използва широко в хранителната индустрия за приготвянето на различни оцветяващи средства. Веществото е добър помощник в защитата от вредните слънчеви лъчи и предпазва от рак на кожата. В Европейския съюз той е посочен като добавка E171 без максимално ниво на прием. Експертният комитет по хранителните добавки на Световната здравна организация не установи приемлив дневен прием на тинанов диоксид, тъй като количеството му на перорална абсорбция е изключително ниско (максимум 0,1%). В САЩ хранителната добавка E171 се използва от 1966 г. и Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) препоръчва нейната концентрация най-общо под 1% от теглото на храната дневно.
Въздействие върху човека
Известен като хранителен оцветител E171 в храната, титановият диоксид отговаря на действащото европейско законодателство, което означава, че не съдържа вещества, които се считат за опасни за потребителите.
Когато се използва в храната, титановият диоксид не влиза в кръвообращението и преминава през храносмилателната система непроменен и неусвоен. E171 преминава през строги европейски тестове и класификации, при които се доказва, че титановият диоксид не остава или се натрупва в човешкото тяло или в околната среда.
Предозирането с титанов диоксид не е желателно, особено от хора с понижен имунитет. Вдишването на праха може да доведе до ракови заболявания, проблеми с черния дроб и бъбреците.
E171 е най-ефективният бял оцветител в храната. Всъщност той е до 5 пъти по-ефективен от алтернативите като силициев диоксид или калциев карбонат. Замяната му с алтернатива би могла да доведе до нови, неизследвани опасности.
tdma.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РЕЗЕРВНА ГЛАВА ЗА ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ СОЛАДЕЙ ЕКО * 4 бр. СОФТ
РЕЗЕРВНА ГЛАВА ЗА ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ СОЛАДЕЙ ЕКО * 4 бр. МЕДИУМ
МАГНИТНА ТИТАНОВА ГРИВНА ЗА ЖЕНИ
ЛИКОГЕЛ ДИШАЩ КАМУФЛАЖ PEARL 20 мл.
Безплатна доставка за България!ЛИКОГЕЛ ДИШАЩ КАМУФЛАЖ BEIGE 20 мл.
Безплатна доставка за България!ЛИКОГЕЛ ДИШАЩ КАМУФЛАЖ SAND 20 мл.
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Оцветители
- E926 Хлорен диоксид
- E551 Силициев диоксид
- E220 Серен диоксид
- Титан - въздействие върху организма и източници
- E290 Въглероден диоксид
- Знаете ли, че хората имат въглероден отпечатък?
- Азотният диоксид
- Ново откритие на учени: И реките дишат
- Откриха вариант за изкуствена фотосинтеза
- Поява на абсорбера на въглероден диоксид на д-р Уотърс през 1924 година
Коментари към E171 - Титанов диоксид (Titanium dioxide)
Относно Е171, Франция е първата страна в Европа въвела забрана за неговата употреба в храните, тъй като има съмнения за канцерогенността му. Дано това даде пример и на други страни като България, които все още тъпчат народа си с вредни добавки като аспартама (все още се намира боза с такъв подсладител), който отдавна е забранен в по-цивилизования свят.