Начало Хранене Е-тата в храните Минерални соли E551 - Силициев диоксид

E551 - Силициев диоксид (Silicon dioxide)

E551 - Силициев диоксид (Silicon dioxide) - изображение

Характеристика:

Силициевият диоксид представлява ронлив синьо-бял прах, уплътнени ронливи гранули, също така може да бъде под формата на топчета, разпръскващ се аморфен прах. Хранителната добавка Е 551 няма характерни вкус и мирис. При нормални условия веществото има добра разтворимост във флуороводородна киселина, във вода и етанол не се разтваря. В природата силициевият диоксид се среща в китит, кристобалит, коезит, в минералните кварц, тридимит. По синтетичен път добавката Е 551 се получава при окисляване на силиций в кислород при температура от 400 до 500 С.

Употреба:

В хранително-вкусовата промишленост веществото намира приложение основно като антислепващ агент и средство за предотвратяване образуването на бучки. То влиза в състава на подправки, пакетирани плодове, прахообразни сухи продукти (захар, брашно, сол, подправки и т. н.). Хранителната добавка се използва в производството на сирена и продукти от сирене. С помощта на силициевия диоксид се извършва повърхностна обработка на някои сладкарски изделия. Също така, веществото участва в процеса на избистряне на бирата. Добавката на практика се съдържа във всички пикантни сухари, чипсове, снаксове.

В промишлеността Е 551 се употребява в ролята на пълнител на гуми, лепила, смазочни материали, бои. Веществото е необходимо при производството на керамика, стъкло, бетон, абразиви, силикатни огнеупорни материали.

Във фармацевтиката намира приложение в направата на пасти за зъби.

Въздействие върху човека:

Няма единно мнение относно въздействието на силициевия диоксид върху човека. Вдишването на силикатен (кварцов) прах предизвиква силно раздразнение на бронхите и горните дихателни пътища, продължителното вдишване води до силикоза на белите дробове. В същото време съществува схващането, че редовната употреба на вода, наситена със силициев диоксид, значително намалява риска от прогресиране на болестта на Алцхаймер.

В готовата хранителна продукция количеството на добавката Е 551 не трябва да надвишава 30 грама на 1 килограм готов продукт.

3.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеСъставкиАлт. медицинаЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияЛюбопитноЛайфстайлИсторияПрезентацииНовиниСоциални грижиСпортХранене при...ТестовеФизиологияСнимкиБотаникаПроизводителиХрани и ястия