Силиций - въздействие върху организма и хранителни източници
Силицият е най-разпространеният елемент на Земята след кислорода. Количеството му в човешкия организъм е около 7 грама. Веществото е необходимо за нормалното функциониране на епителните и съединителните тъкани.
Храни, богати на силиций
(посочените количества са за 100 грама продукт):
- ечемик - 600 мг;
- елда - 120 мг;
- боб - 92 мг;
- орлов нокът - 90 мг;
- грах - 83 мг;
- леща - 80 мг;
- царевица - 60 мг;
- шамфъстък - 50 мг;
- пшеница - 48 мг;
- овесени ядки - 43 мг.
Дневна потребност на организма от силиций
Необходимата дневна доза за прием на силиций за човек е 20-30 мг, а максимално допустима доза не е установена.
Недостигът на елемента в организма води до:
- фрактури;
- остеопороза;
- неврологични нарушения.
Полезни свойства и въздействие върху организма
Силицият е необходим за нормалното протичане на мастния обмен. Наличието на веществото в стените на кръвоносните съдове възпрепятства попадането на мазнини в кръвната плазма и натрупването им в съдовете. Елементът помага за образуването на костната тъкан, допринася за синтеза на колагена. Освен това разширява кръвоносните съдове и по този начин понижава артериалното налягане. Също стимулира имунитета и участва в запазването еластичността на кожата.
Силицият подобрява усвояването на желязото (Fe) и калция (Ca) от организма.
Признаци на недостиг на елемента:
- чупливост на костите и косата;
- повишаване на чувствителността към температурните промени;
- лошо зарастване на рани;
- влошаване на психическото състояние;
- намаляване на апетита;
- сърбежи по кожата;
- намалена еластичност на кожата и тъканите;
- склонност към образуване на синини и появата на кървене (повишена пропускливост на съдовете).
Недостигът на силиций в организма може да доведе до силикозна анемия.
Големите количества силиций в организма може да доведат до образуването на камъни в бъбреците и до нарушен обмен на фосфора и калция.
Фактори, влияещи върху съдържанието на силиций в продуктите
Благодарение на технологиите за промишлена преработка, продуктите се пречистват чрез процеса рафиниране, което от своя страна намалява драстично съдържанието на силиций, който попада в последствие в отпадъците. Дефицитът на силиций намалява/влошава също хлорираната вода и млечните продукти с радионуклиди.
Защо възниква дефицит на силиций
Дневно ние приемаме средно около 3,5 грама силиций чрез храната и водата, а изхвърляме около 9 грама. Това се дължи на окислителните процеси, провокиращи образуването на свободни радикали, на недобрите екологични фактори, стресът също оказва своето влияние, както и непълноценното хранене.
edaplus.info
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
КАЛИВИТА МУЛТИВИТАМИНИ ВИТАЛ ЗА КРЪВНА ГРУПА В таблетки * 90
ЗЕОФИТ Х прах 100 г
БОДИ ЕСЕНЦИАЛЕН СИЛИЦИЙ И КАЛЦИЙ капсули * 90 NATURE'S WAY
ПРОМОАЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ капсули * 60 NATURE'S WAY
ПРОМОАЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ ГЪМИ ПРЕМИУМ ФОРМУЛА С КОЛАГЕН 300 мг желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
ПРОМОЗЕОФИТ Д прах 100 г
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Минерали и микроелементи
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Да си направим "жива" вода сами вкъщи
- E551 Силициев диоксид
- Лечение на косопад след раждане
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Силиций и силициева вода в полза на здравето
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Полезно ли е да се консумира злато и в кои храни се съдържа
- Полезни свойства на цинк
- Лиций, Годжи Бери
Коментари към Силиций - въздействие върху организма и хранителни източници