Начало Хранене Хранителни съставки Минерали и микроелементи Силиций

Силиций

Силиций - изображение

Силицият е най-разпространеният елемент на Земята след кислорода. Количеството му в човешкия организъм е около 7 грама. Веществото е необходимо за нормалното функциониране на епителната и съединителна тъкани.

Дневната необходимост силиций за хората е 20-30 мг, а максимално допустима доза не е установена.

Недостигът на елемента в организма води до фрактури, остеопороза, неврологични нарушения.

Полезни свойства и въздействие върху организма

Силицият е необходим за нормалното протичане на мастния обмен. Наличието на веществото в стените на кръвоносните съдове възпрепятства попадането на мазнини в кръвната плазма и натрупването им в съдовете. Елементът помага за образуването на костната тъкан, допринася за синтеза на колагена. Освен това разширява кръвоносните съдове и по този начин понижава артериалното налягане. Също стимулира имунитета и участва в запазването еластичността на кожата.

Силицият подобрява усвояването на желязото и калция от организма.

Признаци на недостиг на елемента:

  • чупливост на костите и косата;
  • повишаване на чувствителността към температурните промени;
  • лошо зарастване на рани;
  • влошаване на психическото състояние;
  • намаляване на апетита;
  • сърбежи по кожата;
  • намалена еластичност на кожата и тъканите;
  • склонност към образуване на синини и появата на кървене (повишена пропускливост на съдовете).

Големите количества силиций в организма може да доведат до образуването на камъни в бъбреците и до нарушен обмен на фосфора и калция.

Дневно ние приемаме средно около 3,5 грама силиций чрез храната и водата, а изхвърляме около 9 грама. Това се дължи на окислителните процеси, провокиращи образуването на свободни радикали, на недобрите екологични фактори, стресът също оказва своето влияние, както и непълноценното хранене.

Наличие на силиций в някои храни (посочените количества са за 100 грама продукт):

  • ечемик - 600 мг;
  • елда - 120 мг;
  • боб - 92 мг;
  • орлов нокът - 90 мг;
  • грах - 83 мг;
  • леща - 80 мг;
  • царевица - 60 мг;
  • шамфъстък - 50 мг;
  • пшеница - 48 мг;
  • овесени ядки - 43 мг.

 

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлтернативна медицинаЕ-тата в хранитеПрезентацииСъставкиЛюбопитноХранене при...ЛайфстайлТестовеЗдравни съветиСпортФизиологияСнимкиИсторияНормативни актовеБотаникаЛеченияХрани и ястияПроизводители