Полезно ли е да се консумира злато и в кои храни се съдържа

Златото не е само ценен благороден метал, но и един от компонентите на човешкия организъм, както и скъпа добавка към изискани ястия.
Мисълта за консумиране на храни, покрити със злато, звучи много луксозно. И неслучайно. Смята се, че този скъпоценен метал има удивителни ползи за здравето, което го прави най-скъпата хранителна добавка в света. От суши, обвито със слоеве злато, до автентични сладкиши със златно покритие или апетитен бургер, покрит със златни люспи, златото прави храната да изглежда бутикова.
Златните листа, люспи, злато на прах или супер фино фолио (варак) обикновено се приготвят чрез чукане на метални листове, докато достигнат до 1/8000 мм дебелина. Ядливо злато обикновено е 22 до 24-каратово чисто злато.
Ползи за здравето от консумацията на злато:
- неутрализира множество болестотворни микроби;
- действа сгряващо върху тялото;
- подобрява сърдечно-съдовата дейност;
- укрепва сърдечната мускулатура;
- нормализира имунните процеси;
- засилва бактерицидното въздействие на среброто;
- подобрява психичното здраве и действа благоприятно при нервни разстройства като депресия, епилепсия и мигренозно главоболие;
- повишава концентрацията.
Употреба на златото
- Златните сплави се използват широко във възстановителната дентална хирургия за правене на мостове и корони.
- Златото се употребява в хирургията за възстановяване на кръвоносните съдове, костите, мембраните и нервите.
- В медицината препарати със съдържание на злато се използват като противовъзпалително средство при ревматоиден артрит, също и при полиартрит.
- Ауротерапията (лечение със злато) днес се счита за един от най-успешните методи за борба с горепосочените заболявания, наред с прилагането на нестероидни противовъзпалителни средства.
- Тайната се крие в това, че съединенията на златото, постъпващи в организма, действат потискащо върху микрофагите, което допринася за забавяне на развитието на патологичните имунни реакции.
Кои храни съдържат злато?
Естествените източници на злато са:
- цвекло;
- черно грозде;
- гроздови семки;
- сливи;
- обелката на патладжана;
- царевица.
Дневна доза злато
В човешкото тяло се съдържа средно около 0,2 милиграма от метала. Дори консумацията на микро порции е достатъчна за набавянето на елемента в организма.
Как да добавите злато в менюто си?
Основната причина за добавянето на златото в храната и напитките е показността, тъй като златото няма вкус или хранителна стойност, но има предимства за здравето.
Използването на златни частици в кулинарията е част от индийската кралска култура и дори в някои култури се смята, че добавянето на златен прах укрепва здравето и подобрява когнитивните умения, когато се смеси с билки и подправки.
Ядливото злато се използва за декорация на:
- шоколад, сладки и десерти (бонбони, сладкиши и други);
- флейти за шампанско и други;
- напитки - златен прах/ люспи могат да се добавят към напитки като шампанско и други скъпи коктейли (в Полша "Goldwasser", в превод "златна вода", е традиционен билков ликьор със злато);
- плодове като фурми, смокини, грозде, портокали и нар или други (покрити със златен прах).
Вредно ли е за консумация златото?
Златото се използва от древни времена в лекарствата, стоматологията и като хранителна съставка. В научно отношение ядливото злато е инертно, което означава, че не реагира в човешкото тяло. Преминава през храносмилателната система и не се разгражда, нито се разтваря в кръвта, а се изхвърля от организма като отпадъчен продукт.
Мнението на специалистите по отношение на лекарствата, в чиито състав влиза елементът, не е еднозначно. Въпреки че ефективността на златото не се поставя под съмнение, то дава и редица странични ефекти.
Някои негови съединения имат способността да се натрупват в бъбреците, черния дроб, далака и хипоталамуса, а това може да доведе до развитието на органични заболявания, дерматити, стоматити и тромбоцитопения.
Наночастиците злато могат да подействат на хора със свръхчувствителност към метал и да повлияят на клетъчните мембрани, ако се инжектират директно. По отношение на консумацията на ядливо злато в напитките, десертите или ястията, златните наночастици са големи, поради което е трудно да проникнат в клетъчните мембрани и да причинят щети. Затова се смята, че златото е безопасна за консумация храна, когато се приема в умерени количества.
Признаци за повишена чувствителност към злато:
- рушене на зъбите;
- влошаване на настроението;
- нарушена чернодробна и бъбречна дейност;
- влошаване на състоянието и растежа на косата.
physicalgold.com
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
БИЕЛЕНДА ПОДМЛАДЯВАЩА ТЕРАПИЯ ВЪЗСТАНОВЯВАЩ СЕРУМ ПРОТИВ БРЪЧКИ 30 мл
ДИЗАО БОТО-МАСКА ЗА ЛИЦЕ С БИО ЗЛАТО 36 г
СКИНЦИКЛОПЕДИЯ БЛЕСТЯЩ ЛОСИОН ЗА ТЯЛО С 5% СТЯГАЩ КОМПЛЕКС 300 мл 3770093
БИЕЛЕНДА ПОДМЛАДЯВАЩА ТЕРАПИЯ МАСКА ЗА ЛИЦЕ ПРОТИВ БРЪЧКИ 23 гр.
БИЮГРИЙН ПАЧОВЕ ЗА ОЧИ СЪС ЗЛАТО И КОЛАГЕН * 2
НУКС МУЛТИФУНКЦИОНАЛНО СУХО МАСЛО - ЗЛАТНИ ЧАСТИЦИ - 50 мл.
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Минерали и микроелементи
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Силиций и силициева вода в полза на здравето
- Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
- Как да извлечем максимума от витамините в лимона?
- За да бъдат още по-полезни, накисвайте суровите ядки във вода
- Как да разберем кои мандарини са сочни и сладки?
- Физиологично значение на макроелементите
- Лечение на косопад след раждане
Коментари към Полезно ли е да се консумира злато и в кои храни се съдържа