Кобалт - влияние върху организма и хранителни източници

Кобалтът е твърд феромагнитен, сребристобял и много крехък метал, подобен на желязото и никела по физични свойства. Химически активен е и образува много съединения. Не реагира на въздух и вода, но реагира на разредени киселини.
Кобалтът е широко разпространен елемент в околната среда. Сравнително ниско е съдържанието му в земната кора и в естествените води, от които се утаява като неразтворим кобалтов сулфин (CoS). Съдържа се във въздуха и храната, както и в почвата.
Елементът не е свободно достъпен в околната среда, но когато частици от него не са свързани с почвата, могат да се погълнат по-лесно от растенията и животните и да се натрупат в тях.
Ползи на кобалта
Въздействие върху организма:
- влияе на кръвообразуването;
- участва в обмяната на веществата;
- стимулира образуването на хемоглобин и еритроцити в кръвта;
- без този елемент, в организма не може да има витамин В12;
- влизайки в състава на В12, кобалтът помага за разграждането на въглехидратите, протеините и мазнините;
- участва в синтеза на аминокиселините и ДНК;
- поддържа имунитета и работата на нервната система;
- важен е за функционирането на клетките, за растежа и развитието на еритроцитите;
- потиска развитието на ракови заболявания;
- елементът е важен за спортистите при продължителни упражнения, също при анемия.
Храните, богати на кобалт са:
- черен дроб, бъбреци;
- плодове (смокини и други);
- зеленолистни зеленчуци;
- гъби;
- мляко и млечни продукти;
- риба и миди;
- ядки;
- шоколад;
- яйца;
- елда, царевица, пшеница;
- подправки, захар и масло.
Необходима дневна доза кобалт
Количеството кобалт в човешкия организъм е около 1-2 мг. По-голяма част от него е съсредоточено в задстомашната жлеза, съдържа се в бъбреците и мускулите. Общият дневен прием на кобалт е променлив и може да достигне до 1 мг. Дневната доза, необходима на възрастен човек е 0,1-0,2 мг. Почти всичкият приет кобалт преминава през тялото неусвоен, с изключение на този във витамин B12.
Недостиг на кобалт в организма
При недостиг на елемента в организма се увеличават проблемите на ендокринната система и на кръвообращението.
Причини за дефицита са хронични заболявания на храносмилателните органи (гастрити, язви на дванадесетопръстника, хроничен холангиохолецистит).
Признаци на предозиране с кобалт
Когато количеството от елемента е повече от необходимото, може да се появи тежка кардиомиопатия с изразена сърдечна недостатъчност.
Ефектите върху здравето, които са резултат от приемането на високи концентрации кобалт са:
- гадене и повръщане;
- проблеми със зрението;
- сърдечни проблеми;
- увреждане на щитовидната жлеза.
Прекалено високите дози кобалт могат да навредят на човешкото здраве. Вдишването на твърде високи концентрации на минерала от въздуха може да причини белодробни проблеми, като астма и пневмония. Това се случва главно при хора, които работят с елемента.
cobaltinstitute.org; lenntech.com
Снимка: freepik.com
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
КАЛИВИТА АРГИНИН ПЛЮС таблетки * 100
ЛАКТАНА БИО 1 600 гр.
СОЛИ ЗА ВАНА АДДА С АРОМАТ НА МЕНТА 400 г
СОЛИ ЗА ВАНА АДДА С АРОМАТ НА ПОРТОКАЛ 400 гр.
УРИАЖ HYSEAC КОМПЛЕКТ 3 REGUL КРЕМ ЗА МАЗНА КОЖА 40 мл. + ТЕРМАЛНА ВОДА 100 мл.
СОЛИ ЗА ВАНА АДДА С АРОМАТ НА БОР 400 г
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Минерали и микроелементи
- Полезни свойства на цинк
- Лечебно действие на магнезия
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Йоден недостиг и природни източници на йод
- Силиций и силициева вода в полза на здравето
- Лечение на косопад след раждане
- Полезно ли е да се консумира злато и в кои храни се съдържа
- Сярата в храните и как влияе върху организма
- Как и защо да си направим вода с електролити
- Хлор - въздействие върху организма и хранителни източници
Коментари към Кобалт - влияние върху организма и хранителни източници